Conferentie Samenwerken aan Cyberveiligheid

Gamechanger: de mbo-brede applicatiecatalogus

Binnen het programma Cyberveiligheid mbo zijn we druk bezig met de voltooiing van het Programma van Eisen (PvE) voor de sectorbrede applicatiecatalogus. In deze workshop neemt Aladin Mhamdi (MBO Digitaal) de deelnemers in het knusse Skytheaterzaaltje mee in de use cases en functionaliteit van de catalogus. Hij duikt diep in de essentie van de applicatiecatalogus, die volgens Aladin niets minder dan een gamechanger binnen het mbo belooft te worden.

Om tot gamechanger benoemd te worden, moet er iets bijzonders, iets unieks gaande zijn. Dat is, zo vertelt Aladin, bij de mbo-brede applicatiecatalogus beslist het geval. De catalogus brengt namelijk samen wat je voorheen alleen versnipperd in het mbo-landschap kon vinden. Sowieso gebruiken mbo-scholen verschillende applicaties om hun processen te ondersteunen en om gegevens te verwerken. Uniformiteit is hier ver te zoeken. Komt daarbij dat de scholen op verschillende manieren bijhouden welke applicaties zij gebruiken en waarvoor. Er is dus veel informatie over wie, wat, waarvoor gebruikt, maar die data is versnipperd en wordt bovendien van mbo-school tot mbo-school op een andere manier bijgehouden.

Sectorbrede catalogus

Het past naadloos binnen de doelstellingen van het programma Cyberveiligheid mbo om ordening te brengen en een sectorbrede applicatiecatalogus samen te stellen. Daarmee krijgen we immers inzicht in het gebruik van applicaties door de scholen en ontstaat er een dekkend beeld van de belangrijkste leveranciers. Dit inzicht draagt bij aan cyberveiligheid, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken met leveranciers, of als er een beveiligingsprobleem optreedt met een bepaalde applicatie. De scholen kunnen via de catalogus applicaties vergelijken met andere instellingen op basis van functionaliteiten, gebruikservaringen en andere relevante criteria. Verder faciliteert de catalogus de uitwisseling van kennis en informatie tussen de scholen, bijvoorbeeld door het delen van ervaringen, best practices en lessons learned op het gebied van applicatiegebruik. En zo zijn er nog meer voordelen, van inzicht in allerlei koppelingen tot optimalisatie van relaties met softwareleveranciers en het portfoliomanagement. Ook het lijstje met mogelijke gebruikers is imposant: de catalogus heeft meerwaarde voor inkopers, contract en Vendormanagement, directie, onderwijs, operationeel beheer, architecten enzovoorts enzoverder.

De aanwezigen in de dit knusse theaterzaaltje zien de catalogus in ieder geval wel zitten. Er zijn weliswaar enkele kritische kanttekeningen. ‘Hoe wordt het bekostigd?’, vraagt iemand. ‘Willen scholen eigenlijk wel al die gegevens over de applicaties die ze gebruiken delen’, vraagt een ander. Jelle (ROC Rivor) grijpt deze vraag aan om het gevoel dat hij zelf heeft te peilen bij de overige aanwezigen. ‘Zijn er dan instellingen die tegen een centrale applicatieregistratie zijn? Nee toch? Wie van jullie staat hier achter?’. Alle handen gaan omhoog. Waarna Jelle zich spontaan meldt om deel te nemen aan het werkgroepje dat het Programma van Eisen van de applicatiecatalogus gaat schrijven. Aan de bereidwilligheid om van de catalogus echt een gamechanger te maken, is in ieder geval geen gebrek. Diverse deelnemers laten weten graag enkele use cases aan te dragen.

 

Contactpersoon

Wil je meer informatie of actief meedenken en meeschrijven? Neem dan contact op met Aladin Mhamdi of Victor Meerloo.