Conferentie Samenwerken aan Cyberveiligheid

Samen werken aan cyberveiligheid loont

Donderdag 7 december, iets voor tienen. Hier, in de Media Plaza van Jaarbeurs Utrecht, start dadelijk de conferentie Samenwerken aan cyberveiligheid. De zaal waar het plenaire gedeelte plaatsvindt, druppelt langzaam vol. Dagvoorzitter Cor Ottens en Martijn Bijleveld, programmamanager Cyberveiligheid mbo, staan al klaar om zo’n 120 gegadigden – een mooie mix van bestuurders, IPB’ers en IT-experts – welkom te heten. ’25 jaar geleden verkocht KPN precies op deze plek internetverbindingen’, opent Martijn het bal. ‘Dat maakt dit een extra mooie plek om te vieren dat het programma Cyberveiligheid mbo 1 jaar bestaat en stil te staan bij wat we nu al samen hebben bereikt!’

Het woord ‘samen’, of variaties daarop, zal vaker vallen deze dag. Net als ‘sectorbreed’. Dat is logisch: het zijn termen die tot het DNA van het programma en de organisatie erachter (MBO Digitaal) horen. ‘Twee jaar geleden was er een hack bij ROC Mondriaan’, blikt Martijn terug. ‘We hebben kort daarna een online bijeenkomst gehouden over cyberveiligheid. De conclusie van alle deelnemende instellingen was toen: we kunnen het niet alleen.’ Dat was het startschot van dit meerjarige programma om cyberveiligheid als sector op te pakken.

‘We zijn nu 1 jaar bezig. Dus nog vier te gaan. Maar wat hebben we al veel bereikt!’, onderstreept Martijn. ‘Zo zijn alle instellingen nu lid van SURF. Met de Regiegroep IBP hebben we een mooie club die de lijnen uitzet; ons programmateam voert dit vervolgens uit.’ Wat dat allemaal, in nauwe samenwerking met de mbo-scholen, oplevert, zien we later op de dag bij 13 workshops. De programmamanager licht alvast wat mijlpalen eruit. Dat doet hij aan de hand van de ‘praatplaat’ en de zes thema’s die hierop verbeeld staan: Identificeren, Beschermen, Detectie, Signaleren, Reageren, Herstellen en – last but not least – de samenwerking met cloudleveranciers.

Samen werken loont

Bij elk thema staat Martijn stil bij enkele voorzieningen en ontwikkelingen die in gezamenlijkheid tot stand zijn gekomen en nu of binnenkort beschikbaar zijn. De GRC-applicatie bijvoorbeeld. De mogelijkheid om ook op het gebied van verzekeringen samen te werken (cyberriskpooling). De applicatiecatalogus waarvan het functioneel ontwerp op dit moment wordt uitgewerkt. Stuk voor stuk ontwikkelingen die nadere toelichting verdienen. En dat gebeurt dan ook, in de vele workshops die straks volgen. Na drie rondes, steevast afgewisseld met een pauze om op adem te komen, kun je als bezoeker niet anders constateren dat samen werken aan cyberveiligheid loont.

Contactpersoon

Neem contact op met Martijn Bijleveld voor meer informatie.