Conferentie Samenwerken aan Cyberveiligheid

Toolbox technische weerbaarheid

Wil je de technische weerbaarheid in je organisatie verbeteren? Dan is het goed te weten dat er allerlei hulplijnen en producten zijn die je hiervoor kunt inzetten. Tijdens deze workshop openen Jeffeny Hoogervorst & Mick Deben hun ‘Toolbox technische weerbaarheid’, vertellen wat erin zit en hoe je daar je voordeel mee kunt doen.

Jeffeny en Mick verzamelden in opdracht van het programma Cyberveiligheid in het mbo allerlei ‘tools’ die je kunt gebruiken om de technische weerbaarheid van je organisatie naar een hoger plan te tillen. In hun workshop passeren een aantal hiervan de revue.

SURF security baseline en SEC

Zo is de SURF security baseline een handige tool bij het bepalen van maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende beveiligingsniveaus (laag, midden en hoog) van de systemen, gegevens en processen. De Security baseline is bruikbaar voor je eigen organisatie, maar je kunt ‘m ook gebruiken als toetsingskader voor leveranciers. Vanuit het programma Cyberveiligheid werken we samen met SURF om de maatregelen uit de security baseline te koppelen aan de beheersmaatregelen uit het NBA-volwassenheidsmodel en toetsingskader. Op die manier helpt de security baseline om concreet invulling te geven aan de NBA-controls op het gebied van technische weerbaarheid.

Een handige hulplijn is het Security Expertise Centrum (SEC), een samenwerking tussen mbo-instellingen, externe partners en SURF. Het SEC helpt je instelling weerbaar te worden en te blijven. Je kunt hier terecht voor technische expertise en de uitvoering van beheersmaatregelen.

MBO Kennissessies (IT-)Security (MBOKS)

Ook voor kennisdeling heeft de Toolbox gereedschap. Elke maand organiseren Mick en Jeffeny samen met SURF de zogenaamde MBO Kennissessies (IT-)Security, ofwel MBOKS. Cybersecurityspecialisten van het programma Cyberveiligheid en van SURF praten in deze sessies IT-professionals van mbo-instellingen bij over onderwerpen op het gebied van technische weerbaarheid. Naast het delen en vergroten van kennis is er tijdens elke MBOKS ook veel gelegenheid om vragen te stellen over het behandelde onderwerp.

Digitaal inloopspreekuur

Erg praktisch is het digitaal inloopspreekuur Cybersecurity dat Jeffeny en Mick hebben opgezet. Op de eerste maandag en op de derde vrijdag van de maand kun je tussen 10 en 11 uur met vragen en issues rondom IT-security/cybersecurity terecht op dit digitale spreekuur. En heb je zelf tips of suggesties waarmee je andere instellingen kunt helpen? Laat het dan aan het duo weten! Want voor handige hulplijnen of producten is er altijd ruimte in de toolbox.

Contactpersoon

Neem contact op met Martijn Bijleveld voor meer informatie.