Verslag Kennisdelingsbijeenkomst O365/Sharepoint

Woensdag 3 december 2014 was de kennisdeling O365/SharePoint, georganiseerd door saMBO-ICT in samenwerking met Microsoft.
We zijn van “Kennisdeling SharePoint” naar “Kennisdeling O365/SharePoint” gegaan. Een kleine naamsverandering, mede veroorzaakt door de gebeurtenissen om ons heen. Of het nu door de naamsverandering of de woensdag i.p.v. vrijdag is gekomen, de belangstelling was groot.

Foto: Michiel Kostermans

Het aantal belangstellenden liep op tot boven de honderd en het hospitality team trok aan de noodrem, zoveel mensen konden n.l. niet in de zaal.!!! We hebben zelfs belangstellenden moeten afwijzen. Achteraf jammer, want er waren ook een aantal “No Shows”. Dat is natuurlijk teleurstellend voor de afgewezen laatkomers. Het was een heel goed bezochte bijeenkomst met 6 boeiende presentaties en een heel enthousiast gehoor. Daarnaast hebben we drie nieuwe leden voor de programma commissie kunnen noteren. Samenwerken moet tenslotte !!!

Voor mij vielen een aantal zaken op:

 • Er zijn een aantal mooie nieuwe ontwikkelingen op SP gebied:
  • Delve
  • Groups
  • Video Portal
 • Office Pro Plus is nu gratis voor medewerkers en studenten. Dat betekent dat we in de klas niet langer hoeven te klungelen met illegale kopieën etc. Docenten en studenten kunnen nu beschikken over een exact gelijke omgeving, dat moet een hoop geharrewar in de klas voorkomen !!!!
 • Uitgangspunten van MS zijn Mobile en Cloud first. Dat heeft dus consequenties. De ontwikkelingen gaan razendsnel en de “on premise” omgevingen blijven dan ook achter v.w.b. de mogelijkheden (Cloud first). In mei 2015 (Chicago) wordt een nieuwe versie van SP on premise verwacht, met wellicht maar 80% v.d. mogelijkheden die dan in de Cloud aanwezig zijn. Daar moet je dus als onderwijsinstelling op anticiperen. Yammer werkt bijvoorbeeld nog alleen maar i.c.m. O365 echt goed. Volgens de copyright melding is dit filmpje van 2005, ik denk zelf iets eerder, maar de ontwikkelingen gaan wel heel snel. Moet je echt nog even bekijken en bedenken wat bekent dat voor mij???
 • Eigen identiteit in Office365. [De presentatie bevatte foto’s van leerlingen en is op verzoek verwijderd.] Een boeiende presentatie van “Kristian van den Berg”. De stichting SKOF heeft samen met een partner ETTU en … (ik heb de naam helaas niet opgeschreven) een mooie SP omgeving in de O365 gerealiseerd. Ik was vooral onder indruk van de slimme oplossingen van de “newsfeed (eerdaags  Yammer)”. Daarnaast hebben zij nagedacht over de mogelijkheden van One Note  en de contacten met hun externe stakeholders b.v ouders. Zij zijn vanuit het niets gestart met O365 en dat is nu echt een voordeel.
 • Hybride omgeving SharePoint / Office365. Een onderwerp wat voor velen van ons van toepassing is. De boodschap van Mike Platvoet van Delta N was heel helder. Een hybride omgeving kan echt !!!!, maar er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden. In zijn presentatie staan ze opgesomd.  Even paar op rij:
  • Maak een aparte omgeving waar je gaat delen (sitecollectie)
  • Je kunt hybride alleen goed organiseren als je on premise ook 2013 is
  • Er zijn een aantal mogelijkheden om je on prem te syncen met de Cloud
  • De AD van instelling blijft leidend
  • ADFS moet ook. Als je gebruikt maakt van ECK2 heb je dat al in huis.
  • Een reverse proxy is eigenlijk een must
  • Je moet zelf wel wat doen!! minimaal 4/8 servers in de lucht houden
 • ROC v Amsterdam – Papierloos Vergaderen & SharePoint Online. Rob Keemink hield als een waar ambassadeur van de MS technologie een warm pleidooi voor O365. Zij zijn uit een diep dal, eigenlijk vanuit scratch gestart. Kortom het verleden vergeten en nu vol gas. Het verleden is op read only gezet en nu aan de slag met die zaken die vandaag mogelijk zijn. Een opmerking over metadatering “niet doen” veroorzaakte onrust in de zaal. Essentie is natuurlijk waar moet ik metadatering nu echt toepassen en waar kan ik het laten voor wat het is. Search geeft op dit vlak kansen i.c.m. met Delve wat nu beschikbaar is in O365. Aan het eind van zijn presentatie kwam ook papierloos vergaderen nog even aan de orde. Met een tablet is dit nu goed mogelijk. MS is inmiddels ook een stuk vriendelijker richting Apple. Sterker O365 mogelijkheden worden in eerste instantie op dit platform beschikbaar gesteld. Je kunt nu al je documenten gewoon bewerken op een I pad.
 • Privacy & Security Hans Bos wist op een boeiende wijze dit saaie maar noodzakelijke onderwerp over het voetlicht te brengen. Switchend van artikel 13 naar 29 en de NEN ??? norm op dit vlak werden we door deze dorre materie geleid. Bottomline kan je niet anders, dan constateren dat MS hier echt serieus werk van maakt. Artikel 29 van de EU is niet simpel, maar MS voldoet hier wel aan en onderneemt serieus stappen richting Patriot Act. Bewaar je van meer dan 5000 identies / personen dan moet je een security officer benoemen. Kijk rondom dit issue ook op saMBO-ict bij Informatie Beveiligings Beleid (IBB).
 • Frans Noordman gaf een leuke presentatie oplossing die het ID College heeft gekozen om samen met MacCaw een nieuwe SP omgeving neer te zetten in O365. Die ziet er goed uit en Frans had aan einde van de sessie serieus belangstelling voor hun aanpak.
 • Summa College kwam met “SuSe” op de proppen. Marc Zwamborn verhaalde vanuit de sector “Zorg en Welzijn” hoe zij samen met KPN zijn gekomen tot een onderwijscatalogus. Een traject van noodzakelijke metadatering om een “ballenbak” mogelijk te maken in O365. Naar mijn mening ontkom je bij dit soort onderwerpen niet aan metadatering. Een mogelijkheid (terms) die SP /  O365 mogelijk maakt.
Reacties (0)
Geef een reactie