Ambassadeursbijeenkomst Rijn IJssel, 15-11-2018

Op donderdag 15 november waren de MBO Ambassadeurs te gast bij Rijn IJssel in Arnhem, in het mooie, moderne gebouw aan de Middachtensingel, waar wij een prachtige ruimte tot onze beschikking hadden. We hadden een flinke opkomst, mede dankzij een tiental gasten. Het veelbelovende programma, grotendeels in het teken van leren en ict, zal daar zeker aan hebben bijgedragen.

Wij werden welkom geheten door ambassadeur Klaske Smit die vervolgens via een eerder opgenomen video het woord gaf aan Ben Geerdink, voorzitter CvB. Ben benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van de Strategische Agenda “Trots, vertrouwen, lef & digitalisering” en ging in op de verbindende rol die de MBO Ambassadeurs op dat gebied kunnen spelen.

Daarmee maakte Ben een mooi bruggetje naar het vaste programmaonderdeel “Even bijpraten“, verzorgd door Leo Bakker en Jan Bartling. Leo behandelde achtereenvolgens de Strategische agenda, de actuele ontwikkelingen op het gebied van Bruggen Bouwen, de IBP Benchmark en de ontwikkelingen op het gebied van onderwijslogistiek. Jan Bartling ging vervolgens uitvoerig in op het onderwerp leermiddelen en schiep overzicht in alle ontwikkelingen op dat gebied.

Daarna ging Vivian Wigchert namens Rijn IJssel de diepte in over het onderwerp onderwijslogistiek. Via een mentimeter-quiz ging zij het gesprek aan over de voorwaarden om gepersonaliseerd onderwijs mogelijk te maken. Vervolgens presenteerde zij de ideeën en oplossingen van Rijn IJssel; van leervraag naar leerroute.

Tijdens de lunchpauze maakte een aantal ambassadeurs van de gelegenheid gebruik om het mooie transparante gebouw te verkennen. Daarna ging het programma verder met een duo-presentatie van Pierre Gorissen (iXperium / Centre of Expertise leren met ict) en Marius van Zandwijk (Kennisnet). Pierre ging in op de MBO Onderzoekswerkplaats gepersonaliseerd leren met ict, waarna Marius het stokje overnam over de Community of Practice leren en ict. De CoP heeft veel raakvlakken met het werk- en interessegebied van de MBO Ambassadeurs en een aantal Ambassadeurs neemt ook al actief deel aan de CoP. Goed om tijdens deze sessie wat breder kennis te maken met dit nieuwe initiatief, als startpunt voor verdere samenwerking en afstemming.

Na al deze boeiende, maar vrij frontale presentaties werd het tijd voor wat meer actie en vertrokken wij naar het iXperium van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, op 10 minuten loopafstand. Daar aangekomen werd de groep opgedeeld in tweeën. De ene helft ging experimenteren met ict tools op het gebied van onder andere programmeren, muziek, VR en de green-screen, terwijl de andere helft aan de slag ging met maak-onderwijs. Het was mooi om je weer even kind te voelen en waardevol om te ervaren hoe belangrijk het is om als docent geïnspireerd te raken, als eerste stap om te gaan experimenteren met onderwijsinnovatie.

Na anderhalf uur workshoppen was het tijd voor de welverdiende borrel in het iXperium. Op naar de volgende bijeenkomst: die is gepland op 18 januari 2019, bij ROC Mondriaan in Den Haag.

Reacties (0)
Geef een reactie