Veel gestelde vragen over Leermiddelenbeleid en Schoolkosten
Inleiding:
De hier opgenomen vragen en antwoorden zijn antwoorden van /door het netwerk op gestelde vragen. Het betreft interpretaties van wet- en regelgeving, bedoeld om de gevoerde discussies weer te geven. De antwoorden zijn niet getoetst bij de inspectie, noch bij OCW of MBO Raad en hebben derhalve geen formele status.
let op: veel vragen horen bij meerdere categorieën, dus worden meerdere keren weergegeven.
Leermiddelen
Als het gaat om softwarelicenties voor branchespecifieke software zoals bijvoorbeeld een reserveringssysteem, is deze softwaregereedschap te vergelijken met gereedschap. Dat betekent dat dit voor rekening van de school zou moeten zijn.
Nee, in principe zijn de materialen die nodig zijn om de onderwijshandelingen ten behoeve van een kwalificatie bekostigd vanuit de lumpsum. Indien de student aanvullende materialen wil gebruiken vallen deze niet onder de reguliere bekostiging en mogen dus voor rekening van de student komen. Het uitoefenen van druk op de student om zelf reguliere verbruiksmaterialen aan te schaffen is niet toegestaan. Ook niet als dit in overleg met tussen het College van Bestuur en de Studentenraad is overeengekomen.
Aanvullend: Een vrijwillige aanvulling op het reguliere aanbod is in principe voor rekening van de student. Er mag geen druk worden uitgeoefend om hieraan deel te nemen. Indien het aanbod kwalificerend is dient de opleiding een kosteloos alternatief aan te bieden.
Ja, en dan mag de student ze houden of hij/zij mag de set weer kosteloos inleveren. (Betaling van een vergoeding is dus niet verplicht.)
En Let op: Je moet dit wel netjes regelen en vastleggen, is ook wel een gedoetje.