Terugblik AI-bijeenkomst gebruikersgroep Kennisdeling Microsoft Techniek 365

Op 6 december vond de vijfde KMT 365 bijeenkomst plaats. Een mooie opkomst met 23 deelnemers namens 13 mbo-instellingen. Dit keer een Artificial Intelligence special met presentaties van Microsoft.

De sessie had een ander karakter dan gebruikelijk. Doelstelling van KMT 365 is immers om technische vraagstukken die spelen bij de mbo-instellingen op tafel te leggen. Deelnemers die ervaring hebben met het onderwerp – of zelfs een best practice hebben uitgewerkt – delen er kennis en kunde. De interactie die volgt is een waardevol onderdeel. Deze editie had meer een product roadmap karakter, met een aantal functionele voorbeelden.

Welkomstwoord

De KMT 365 bijeenkomst werd afgetrapt met een welkomstwoord, mededelingen over de Kennisdeling Onderwijs 365 bijeenkomst bij Microsoft op 1 december  en informatie over KMT 365 op de website van MBO Digitaal en in Teams.

Presentatie AI Roadmap

Xander Kupers van Microsoft verzorgde een Microsoft AI roadmap presentatie. Er ontstond discussie over voordelen en toepassingen van AI. Zo sprak Antonio Alvarez Lopez van VISTA College over AI toegepast op de “student journey”. Kun je AI dusdanig gebruiken om de student beter te kunnen begeleiden en tegelijk de werkdruk voor de docent te verminderen?Daarbij vroeg Antonio zich af hoe je het onderwijs meekrijgt in de adoptie van nieuwe (AI) technologie die ook nog eens continu verandert. Xander gaf aan dat je serieus moet nadenken over change management, zoals via het Prosci ADKAR model. Daarbij wordt verandering zowel “bottom up” (IT medewerkers, gebruikers) en “top down” (management, beleid) gedreven. Zijn collega Henry Jennen ziet AI is onontkoombaar, maar hoe zit het met AI in relatie tot compliance / wetgeving? Denk daarbij aan de EU AI Act. Hoe zorg je ervoor dat je jouw data veilig houdt en AI er niet mee aan de haal gaat? Wat zijn de spelregels voor “responsible AI”?

AI Community

De Nederlandse AI Coalitie kwam ter sprake, Deze zet zich in “om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven met elkaar te verbinden”. Zie hier. · Xander noemde FeedbackFruits, ontwikkeld door studenten van de TU Delft: met de FeedbackFruits Tool Suite kun je vrij gemakkelijk leeractiviteiten creëren, zoals interactieve video’s, discussies, beoordelingen en feedback van collega’s in hun LMS.
Enkele deelnemers spraken de wens uit om deel te nemen aan een AI community (breed) of “interest groups” voor specifieke onderwerpen of producten. Wellicht dit punt terug laten komen voor discussie op een volgende KMT 365.

Praktische demo’s

Maud Pols van Microsoft nam ons mee in een aantal praktische demo’s van Copilot in Word en PowerPoint. Door het ingeven van een prompt in Microsoft Copilot (Bing), werd een academisch artikel samengesteld van een aantal pagina’s waarna er een PowerPoint presentatie van werd gemaakt. Het is nog onbekend wanneer Copilot beschikbaar zal zijn voor educatieve tenants.

Mocht je naar aanleiding van deze KMT 365 bijeenkomst, of in bredere zin nog (M365 gerelateerde) vragen hebben, neem dan contact op met Wim van Vliet.

Reacties (0)
Geef een reactie