Actieve Masterclasses IBB binnen de MBO sector groot succes

masterclasses160De 1e masterclass IBB is op 20 november van start gegaan in het Carlton hotel in Utrecht. De cursus was binnen 14 dagen volgeboekt. De 20 deelnemers kwamen uit het hele land met een forse afvaardiging uit Friesland en geen deelname uit Limburg. De AOC’s waren met 2 collega’s aanwezig, de vakscholen met 1 en de ROC’s waren met 17 deelnemers fors vertegenwoordigd.

De eerste dag werden de IB ervaringen vanuit het hoger onderwijs met de cursisten gedeeld. Alf Moens, de geestelijk vader van het IB binnen het hoger onderwijs, presenteerde de ontwikkelingen en deelde een aantal ervaringen met de groep. Hans van der Wal, security officer Saxion, presenteerde het Ib beleid van Saxion dat binnen het Nederlandse onderwijs te boek staat als een best practice.

De aftrap van de opleiding werd verzorgd door Jan Bartling (saMBO-ICT) en de eerste bevindingen werden ’s avonds, tijdens het diner, met de aanwezigen gedeeld met Leo Bakker (Kennisnet). Na afloop werd  er volop gebruik gemaakt om te netwerken.

De tweede dag stond in het teken van riskmanagement. Maurits Toet, risk expert binnen de financiële- en zorgsector in Nederland, ging diep in op de implementatie van een volwaardige risk management cyclus. Martijn Broekhuizen presenteerde IB en risk management beleid zoals dat wordt toegepast binnen het Noorderpoort College.

Alle deelnemers waren zeer positief over de eerste twee dagen. Het huiswerk, immers actieve masterclass, is dan ook door iedereen op tijd ingeleverd.

De volgende dagen, in januari 2015, staan in het teken van ISO 27001 en 27002 en de MBO audit. De slotdag (maart) in het teken van de competenties en scholingsmogelijkheden van de IB manager.

De inschrijving voor de tweede masterclasses is medio november gestart en binnen één week was ook deze groep vol. Voor het eerst  zal ook een collega uit het VO deelnemen en 2 collega’s uit Limburg. In de maand september zal, waarschijnlijk, de derde masterclass worden gestart.

Alle 40 deelnemers van de Masterclass leveren ook input (als onderdeel van het lesprogramma) voor de taskforce documenten. Zo zal de “Roadmap IB van de MBO sector” (een verbeterde spin off van de Starterskit IB van SURFibo) geschreven worden op basis van de input van de IB scholing. Dit document kent dan een fors draagvlak doordat bijna 50 MBO instellingen (40 masterclasses studenten en 10 taskforce leden) hun input hebben kunnen leveren.

Ludo Cuijpers (voorzitter werkgroep taskforce Kennisdeling)

Categoriën & Tags

Reacties (0)
Geef een reactie