Vijf vragen aan Rob Smit

RobSmit160
Rob Smit
We vroegen Rob Smit van ROC Nova College om de volgende vijf vragen te beantwoorden:

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
  Ik ben Rob Smit, 58 jaar en werk als informatiemanager bij ROC Nova College in Haarlem en omgeving. Onze scholen vind je dus rondom Haarlem, maar ook in Amsterdam en bijvoorbeeld Harlingen. Informatiemanagement is bij ons nog in ontwikkeling en het leuke is dat ik zelf mag bedragen aan deze ontwikkeling. Vanuit informatiemanagement bemoei ik me dus niet met snoeren en stekkers, maar wel met wat er op Servers / PC’s gebeurt.
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
  Mijn voorgangers hebben er al over geschreven, maar Focus op Vakmanschap verplicht ons natuurlijk wel de nodige stappen te ondernemen.
  Wij beschikken over mooie infrastructuur en het is nu zaak vooral slimme dingen te doen met deze omgeving. Dat betekent processen tegen het licht houden en daar slimme automatiseringstrucs op los te laten. Daarmee kunnen we tijd winnen, die we tenslotte veel beter in het onderwijs kunnen stoppen. Binnen het onderwijs liggen overigens ook nog heel wat kansen om dat leuker en veel aantrekkelijker te maken. We moeten er voor waken dat we dit allemaal gaan brengen, een vraag creëren is het uitgangspunt.
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
  De explosie van IT- en Cloudtoepassingen biedt op zich fantastische mogelijkheden. Maar uiteindelijk moeten al deze toepassingen wel met elkaar kunnen ‘praten’. Een digitale lesmethode moet aansluiten bij een digitaal toets-systeem. En deze dient vanzelfsprekend te zijn gekoppeld met een Portal Elektronische Leeromgeving (ELO). En dat is nog maar het begin. Leerling administratie, volgsystemen, roosterapplicaties, en werkstukken (portfolio) in de Cloud, alles moet met alles praten. Want alleen dan kun je optimaal gaan sturen, zowel op het vlak van de school als de individuele leerling. Kortom, integratie is essentieel want IT als los zand is dodelijk. Daar zit dus een enorme uitdaging.
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
  Ik zou kiezen om dit geld te gebruiken om het onderwijs in de klas te ondersteunen. Onze docenten hebben het best heel druk en als we ze dan kunnen helpen door juist die onderwijsdingen voor te bereiden die ze echt helpen dan kunnen we het tempo wellicht wat versnellen. Daarnaast twijfel ik of het niet beter is iets op landelijk niveau te regelen, dan denk ik aan de SSO ontsluiting van digitale leermiddelen, gebaseerd op een landelijke content catalogus.
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?
  Mijn Tablet en telefoon i.c.m. internet uiteraard. Hoewel ik onlangs op vakantie ben geweest naar een land, waar deze spullen het allemaal niet deden. Daar praten mensen nog gewoon met elkaar, dat is ook leuk .

Categoriën & Tags

Reacties (0)
Geef een reactie