Hoogtepunten van de 49e MBO Digitaal conferentie in Apeldoorn

Op 7 en 8 maart vond de 49e MBO Digitaal conferentie plaats in Apeldoorn. We startten met de bestuurdersbijeenkomst met 65 aanwezigen vanuit 40 mbo-scholen en enkele strategische partners. Het doel: informeren, koers bepalen en inspireren. Dag twee stond in het teken van inspireren, kennis delen en netwerken. Met 480 bezoekers, 11 partners, 11 sponsoren en 2 keynotesprekers kijken we terug op een super geslaagde conferentie. Onze hoogtepunten in een notendop.

Headerfoto: Ellen Elemans

DAG 1 – donderdag 7 maart 

Foto met daarop het spel van MBO Digitaal met kaarten en fichesBestuurdersbijeenkomst 7 maart

De tweedaagse conferentie begint met een bestuurdersbijeenkomst. ‘s Ochtends dagen bestuurders – met secondanten – elkaar uit via de serious game Digitale meesterzetten (deze is te leen!). In drie vragenrondes passeren verschillende digitaliseringsthema’s de revue. Van ict-bekwaamheid tot AI en van cyberveiligheid tot digitale leermaterialen. De hamvraag is: hoe staat de digitale transformatie er in je eigen school voor? De opbrengsten: informatie, inspiratie, zelfreflectie, fiches én een heuse microcredential met ruimte voor groei. Bestuurders noteren hun ‘huiswerk om daarmee aan de slag te gaan in hun school. Na een strak georganiseerde lunch, verzorgd door de studenten van Aventus, is het tijd voor een duik in de samenwerking die nodig is voor digitalisering aan de hand van casussen van cyberveiligheid en open leermaterialen. De aanwezige bestuurders besluiten unaniem dat een gezamenlijke cyberrisicopool een belangrijke impuls is om intensiever samen te werken op het gebied van cyberveiligheid. Cyberrisicopooling houdt in dat we als sector gemeenschappelijk het risico dragen als een van de mbo-instellingen te maken krijgt met een hack. De komende periode werkt het programmateam Cyberveiligheid daarom de voorwaarden voor zo’n risicopool verder uit.

Opening MBO Digitaal conferentie

Dagvoorzitter Marit Montsanto opent de dag met het noemen van het grote aantal bezoekers. Ze typeert de locatie – het Theater & Congres Orpheus – als luxe ‘probleem’. Omdat de conferentie steeds populairder wordt, past het met aantallen van 400+ vaak niet meer in een school.” Gelukkig zijn de studenten van Aventus gewoon meegekomen. “Want een conferentie is – net als een school – niets zonder studenten.” Met Pauline Satter op het podium, blikt Marit terug op drie ‘hersenkrakers’ vanuit de bestuurdersbijeenkomst: het interactieve spel en de thema’s open leermiddelen en cyberriskpooling.

foto van panelgesprek over AI met 4 deelnemers op het podium van de mbo digitaal conferentie Keynote Inge Molenaar

De conferentie opent met een interactieve keynote over AI van Inge Molenaar, directeur NOLAI, en side-kick Marjolein Geerits. Met quiz-vragen en het delen van voorbeelden (po en vo) vertellen ze over de NOLAI-aanpak om met leraren en scholen vooral te kijken hoe AI in het onderwijs werkt (en hoe niet). Ook geven ze de behoefte weer: ontwikkel voor AI beleid en sluit aan bij de ontwikkelingen binnen Npuls en NOLAI.

Panelgesprek AI

Wat AI voor/in het mbo kan betekenen, wordt besproken tijdens de ‘nazit’; het afsluitende panelgesprek met Inge Molenaar, JaapJan Vroom en Aniel Ramawadh onder leiding van Manon Geven. Manon opent het gesprek met het voorlezen van een aantal quotes van studenten. Zo zegt er één: “Ik hoef niet te leren over AI, want ik ben bang dat ik het dan ga misbruiken.” Op de vraag wat we in het mbo kunnen leren van de NOLAI-projecten, is het antwoord: veel  – ook al doen we al veel -. Verdiepende gesprekken komen eraan!

 

DAG 2 – vrijdag 8 maart 

Foto van Rens van der Vorst tijdens presentatie op het podium van de 49e MBO Digitaal Conferentie

Keynote Technofilosoof Rens van der Vorst

Na de opening van Marit Montsanto het woord aan Technofilosoof Rens van der Vorst die van het boek Digitale Gremlins. In zijn keynote combineert hij technologische principes met een humoristisch stand-up optreden. Zijn oproep: word een digitale gremlin, en denk goed na over hoe je omgaat met technologie. De mens zou moeten bepalen wat hij/zij verwacht van technologie, niet omgekeerd. Een mooie samenvatting van deze keynote is te lezen in de blog van Wilfred Rubens.
(Foto: Ellen Elemans).

40 workshops met 13 scholen

De mbo-scholen (Alfa college, mboRijnland, VISTA College, Noorderpoort, Horizoncollege, Firda, Yuverta, Zadkine, MBO Utrecht, Deltion college, Gilde, Graafschap College en ROC van Amsterdam) zijn niet alleen in de bestuurdersbijeenkomst en als bezoeker goed vertegenwoordigd, ook leiden ze verschillende workshops waarin ze hun expertise en verschillende oplossingen voor innovatie en digitaliseringsvraagstukken presenteren: van MORA en MOKA tot flexibiliseren en generatieve AI. De presentaties van alle workshops vind je in onze Digitale Goodiebag.

Npuls en lancering Communityplatform Data en AI

Ook Npuls is er deze conferentie weer bij. Met 6 workshopsessies verdeeld over vier rondes, zorgt het programmateam voor updates, inspiratie en verdieping op het gebied van Sleutelteams, CTL’s, open leermaterialen, EdTech, microcredentials en AI. Voor de pilothub Studiedata & AI krijgt de sessie in de allerlaatste ronde een gouden randje met de lancering van het het communityplatform Data en AI. Een platform voor iedereen die vragen heeft over AI in het onderwijs en in contact wil komen met collega’s die met deze onderwerpen werken. Wil je je aansluiten? Meld je dan hier aan voor de community, stel je vraag in de vraagbaak op het platform of kom naar een van de community bijeenkomsten. Binnenkort nog meer te zien en te beluisteren in de Npuls-filmpjes over de ervaringen van mbo-scholen met Npuls.

foto van huiskamer MBO Digitaal, decor met print en deur van rolbannerNetwerken in de huiskamer van MBO Digitaal

In het bruisende hart van de MBO Digitaal Conferentie, tussen boeiende keynotes en dynamische workshops door, bevindt zich boven de grote foyer onze mobiele MBO Digitaal huiskamer. Een levendige plek waar spontane gesprekken ontstaan rond kaarten, posters en praatplaten, waar ideeën borrelen en waar elke zitplek een verhaal vertelt. Conferentiebezoekers ploffen neer om te relaxen, te verbinden of simpelweg te genieten van de beste koffie – een heus bonenkoffie apparaat. Heb je de koffie en/of de huiskamer gemist? Je kunt in de herkansing op de CVI Conferentie in Noordwijkerhout op 29 en 30 mei en/of de 50e MBO Digitaal conferentie op 3 en 4 oktober in Maastricht.

Handreiking, praatplaten, ansichtkaarten en presentaties

Bij verschillende workshops en in de huiskamer van MBO Digitaal tonen we onze nieuwste publicaties: de Handreiking bij de overzichtsplaten, de praatplaten van het programma cyberveiligheid (cyberriskpooling en applicatiecatalogus),  microcredentials en een set met nieuwe ansichtkaarten van MBO Digitaal, Npuls en Edu-V. Je vindt ze allemaal terug in onze Digitale Goodiebag. Hier staan ook de presentaties van alle workshopsessies en de keynotepresentaties.

 

50e conferentie op 3 en 4 oktober

Wij kijken terug op een zeer geslaagde MBO Digitaal conferentie! Veel dank aan alle partners, sponsoren, bezoekers, keynote- en workshopsprekers voor hun enthousiaste en inspirerende bijdragen aan deze 49e conferentie. En we blikken ook maar gelijk vooruit op de feestelijke 50e conferentie. Deze vindt plaats op 3 en 4 oktober in Maastricht en organiseren we samen met het VISTA College. Zet ‘m vast in je agenda. Binnenkort volgt meer informatie via de website en LinkedIn.

Reacties (0)
Geef een reactie