Spotlightsessie: iXperium ROC De Leijgraaf: innovatie aanjagen in het mbo

Er zijn in totaal zeven iXperiums in Nederland. iXperium Oss is het eerste innovatielab voor het mbo. Vanuit de pijlers ‘ontwerpen, onderzoeken en professionaliseren’ wil dit iXperium innovatie in het mbo aanjagen. Het innovatielab zit op de begane grond van het hoofdgebouw van De Leijgraaf in Oss en is ook de thuisbasis van het practoraat Innovatiesucces in het mbo en de onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ICT. Via onderzoekend ontwerpen, zoals design thinking, wordt in het iXperium gewerkt aan het oplossen van praktijkvragen. Mooie resultaten zijn bijvoorbeeld de VR-draaiboeken voor docenten én studenten en de reflectietoolbox.

In 2016 besloot De Leijgraaf om het thema digitalisering professioneel aan te pakken en contact te leggen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze structurele samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van het iXperium Oss. Elk innovatielab in het mbo heeft z’n eigen speerpunt, waardoor de labs elkaar ook kunnen versterken. Het speerpunt van het iXperium Oss is: onderzoek. Daarom past de onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ICT – een ‘teaching and learning centre’ avant la lettre – hier perfect bij.

Het iXperium heeft een speciale iXtruck die alle materialen desgewenst naar de andere locaties van De Leijgraaf in Veghel en Cuijk kan brengen. De iXtruck is een soort rijdend klaslokaal met bijvoorbeeld VR-brillen, 3D-printers, robots en drones. Zo kunnen docenten in hun lessen ook gebruikmaken van deze nieuwe technologieën. Voor een succesvol innovatielab is het volgens practor John Schobben vooral belangrijk dat iedereen in de organisatie vanaf dag 1 betrokken is en dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Meer weten?
Kijk op de website of neem contact op met John Schobben: 06-22947312/ john.schobben@leijgraaf.nl

Over iXperium
Waar: Oss
Roc: De Leijgraaf
Aantal fte: 15
Financiering: eigen middelen en subsidies

Bekijk de homepagina van de spotlightsessies voor een overzicht van de andere bijeenkomsten.

Reacties (0)
Geef een reactie