Ethisch gesprek over data. Hoe doe je dat?

Datadinsdag

Onderwijs verandert razendsnel. Nieuwe ontwikkelingen zorgen er voor dat we steeds meer data genereren. Bewust, maar vaak ook onbewust. Het is belangrijk om hierover met elkaar een ethisch gesprek te voeren, zodat we als docent, team en instelling stilstaan bij wat er allemaal gebeurt met (studie)data.

Je zult als onderwijsorganisatie afwegingen moeten maken op basis van publieke waarden: wat is goed, welke technologie ga je wel of niet inzetten, welke waarden heb je eigenlijk in jouw instelling? Het is belangrijk deze discussies structureel in de organisatie te voeren, op allerlei niveaus.

Verslag datadinsdag – Ethisch gebruik van studiedata

In deze workshop gingen we in gesprek over waarden, onderwijs en data. Er werd een drietal modellen besproken en uitgeprobeerd aan de hand van cases van de deelnemers. Verschillende deelnemers deelden hun eigen waarden, dilemma’s en vraagstukken. Het blijkt in de praktijk nog knap lastig om ethische vraagstukken in de instelling de aandacht te gunnen die daarvoor nodig is. En de juiste modellen daarbij te vinden. 

Uit het gesprek bleek dat we ethiek niet zagen als iets wat voorschrijvend of belemmerend is, maar als manier om goed na te denken over het goed inrichten van processen en technologie. Zo ontstond een interessante discussie met vraagstukken waar ook nog niet alle antwoorden op gevonden zijn. Heel verklaarbaar, want ethiek is eigenlijk nooit zwart wit. Ethiek is immers een dynamisch geheel van morele principes, dat op termijn kan veranderen. Beinvloed door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Er is dus nog voldoende te doen! Ga ook in gesprek over ethiek in jouw instelling met de onderstaande modellen. 

Meer informatie over de besproken modellen is hier te vinden: 

Tenslotte nog een aantal lees- en luistertips naar aanleiding van de workshop: 

Vragen? Stuur gerust een email naar dod@sambo-ict.nl  

Hieronder de presentatie van de datadinsdag van 9 november.

Bekijk de homepagina van datadinsdag voor een overzicht van de andere bijeenkomsten.

Reacties (0)
Geef een reactie