Ambassadeursbijeenkomst VISTA college, 13 november 2019

Op woensdag 13 november waren de MBO Ambassadeurs te gast bij het VISTA college in Sittard. Overkoepelend thema was data-ondersteund onderwijs; een van de pijlers van de Strategische agenda digitalisering mbo.

De dag werd afgetrapt door Harm Deiman, innovatiemanager van het VISTA college. Na zijn welkomstwoord waren Martijn Timmer en Leo Bakker aan de beurt met het vaste programmaonderdeel “Even bijpraten”.

De introductie op het thema Data Intelligence werd verzorgd door Roger Bemelmans, lector Data Intelligence aan de Zuyd Hogeschool. Roger schetste met veel enthousiasme achtergronden van DI, de huidige stand van zaken en de ontwikkelingen die op ons afkomen.

Vervolgens ging Marcel Schmitz aan de slag met een serious game over de inzet van learning analytics. In drie groepen werden onderwijsscenario’s uitgewerkt, waarbij learning analytics als laatste schakel in een pedagogisch-didactische context, passend en doelgericht worden ingezet. Heel mooi als gespreksstarter en ontwerphulp voor data-ondersteund onderwijs.

Het middagprogramma stond in het teken van de huidige ontwikkelingen in mbo-land. Paul Vermeulen (Q-sense) ging in zijn presentatie in op het verzamelen van data uit diverse bronnen en de mogelijkheden die dat biedt om de student te ondersteunen of te sturen tijdens het leerproces. De zes dimensies van het 6D-model voor learning analytics kwamen aan de orde, evenals de samenwerking VISTA – Nedcar op het gebied van e-learning met learning analytics.

Vervolgens nam Jacob Poortstra (Noorderpoort) ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van learning analytics bij Noorderpoort. Deze ontwikkelingen staan niet op zichzelf; ze dienen belangrijke doelen zoals het verhogen van de autonomie van de student, het kunnen versnellen of vertragen en het voorkomen van uitval. Daarbij wordt ook aan de organisatorische en juridische kant gedacht en dat is een uitdaging op zich.

Tot slot gaf Boudewijn Leunissen (VISTA college) een overzicht van wat er in de landelijke pilots gebeurt. VISTA college, Noorderpoort, Friese Poort, Summa College en ROC van Twente onderzoeken samen met DUO op welke manieren gebruikgemaakt kan worden van (bestaande) data met als doel om de begeleiding van studenten te verbeteren.

Het was een hele goede bijeenkomst, boordevol informatie en inspiratie. Met dank aan het gastcollege VISTA en gastheer Marc Dietzenbacher. Alle deelnemers waren het erover eens dat er snel moet worden aangehaakt bij de Strategische agenda. Dat wordt in januari ongetwijfeld vervolgd.

De volgende Ambassadeursbijeenkomst wordt verzorgd door twee instellingen: Horizon College en Regio College. We zijn te gast op de nieuwe gemeenschappelijke campus in Purmerend, op 24 januari 2020. Overkoepeldend thema van die dag is ‘samenwerken’, met veel aanknopingspunten voor een mooi programma.

Reacties (0)
Geef een reactie