Conferentie licentiecommissie 13 mei 2011

“Het computernetwerk van de onderwijsinstellingen verandert in rap tempo van een bastion met een flinke slotgracht (= de firewall) er omheen in een winkelcentrum. Een winkelcentrum heeft een klein beetje beveiliging aan de buitenzijde, maar daarbinnen heeft elke winkel de beveiliging die er bij hoort: bij de supermarkt is het volledige zelfbediening en bij de juwelier staan de producten goed beveiligd achter glas en wordt je van a tot z geholpen.“ stelde David Stoeckel van Microsoft die als eerste spreker het woord voerde. Met presentaties over de gevolgen van dit proces werd de dag gevuld.

Programma

vanaf 9.30 uur ontvangst met koffie/thee
1. Welkom
2. Optimized Desktop
3. Wat mag wel en wat mag niet m.b.t. licenties?
4. iPad in het onderwijs
5. Federatie koppelingen en Live@Edu
6. SURFconext
7. Afsluiting met borrel

Wanneer?
Vrijdag 13 mei 2011 9.30 – 16.00 uur

Waar?
Surfnet, Radboudkwartier 273 in Utrecht

Korte impressie

“Het computernetwerk van de onderwijsinstellingen verandert in rap tempo van een bastion met een flinke slotgracht (= de firewall) er omheen in een winkelcentrum. Een winkelcentrum heeft een klein beetje beveiliging aan de buitenzijde, maar daarbinnen heeft elke winkel de beveiliging die er bij hoort: bij de supermarkt is het volledige zelfbediening en bij de juwelier staan de producten goed beveiligd achter glas en wordt je van a tot z geholpen.“ stelde David Stoeckel van Microsoft die als eerste spreker het woord voerde. Met presentaties over de gevolgen van dit proces werd de dag gevuld.

David Stoeckel van Microsoft ging in op de gevolgen van deze veranderingen voor het beheer van geautomatiseerde werkplekken met allerlei verschillende devices en verschillende soorten gebruikers. Charles Stork van SLB Diensten ging in op de grote uitdaging die het op orde krijgen en houden van licenties in deze veranderde situatie is. Bij licenties voor docenten mag er veel, maar aan licenties voor studenten zitten nog veel haken en ogen. Rob Vos vertelde over een onderzoek naar het mogelijk gebruik van iPads bij het Deltion College. Functionaliteit, voor- en nadelen, beheer, beveiliging en hoe nu verder, het kwam allemaal aan bod. In het kader van niet praten over uitwisseling, maar doen, gaf Rob aan dat het Deltion College haar scense packages beschikbaar stelt voor een ieder die ook met scense werkt. Berthilde Boukema van de Universiteit van Tilburg nam ons mee in hun project van het brengen van office applicaties naar de cloud. Het is een heel traject geweest, maar de eerste resultaten kon ze laten zien. Ook vertelde ze van de zaken die daarvoor op de achtergrond geregeld moeten worden, zoals de federatiekoppeling via SurfNet en de discussie over de locatie van dataopslag. Tenslotte ging Remco Rutten van SurfNet in op het innovatieproject Surfconext, waarmee SurfNet de onderwijsinstellingen wil ondersteunen in het haalbaar maken van allerlei toekomstdromen die er leven op dit gebied.

Presentaties

Nieuwsgierig geworden naar de presentaties van deze dag? Deze zijn hieronder te bekijken/downloaden, behalve de presentatie over iPad in het onderwijs, die staat hier.

Reacties (0)
Geef een reactie