Datadinsdag op 14 mei over het G4 schoolverlatersonderzoek. Ben je erbij?

Mbo-instellingen zetten alles op alles om het aantal vroegtijdig schoolverlaters (vsv) te verlagen. Ondanks die inspanningen blijft het vsv-cijfer hoog. Alle roc’s in de vier grote steden (de zogenaamde G4-instellingen) startten daarom een onderzoek. Het doel: inzicht verkrijgen in de arbeidsmarktpositie van de schoolverlaters, al dan niet met diploma. Op 14 mei laten we zien hoe je dit onderzoek als loopbaanbegeleider kan inzetten en hoe je als roc (zonder eigen dataspecialisten) tóch inzichten haalt uit deze data.

Wat is uiteindelijk bepalend voor de positie van schoolverlaters? Zijn dat opleidingsgerichte factoren of lokale omgeving? Tijdens de 4e datadinsdag op 14 mei gaan Roel Klaver (ROC van Amsterdam-Flevoland) en Leo de Wit (MBO Raad) met JaapJan Vroom (MBO Digitaal) in op de opzet en resultaten van dit onderzoek. Zo werd naast arbeidsmarktpositie van de schoolverlaters ook de impact onderzocht van omgevingsfactoren, zoals de sociaaleconomische status van de buurt-wijk. Om alvast een tip van de sluier op te lichten: door gebruik te maken van data  van CBS en DUO kan iedere instelling straks zelf inzicht krijgen in de arbeidsmarktpositie van hun schoolverlaters. Hierbij is het mogelijk onderscheid te maken naar: 1) instelling, 2) locatie, 3) niveau, 4) leerweg, 5) domein, 6) beroepsopleiding, 7) cohort, 8) leerweg en 9) behalen van diploma.

Breder inzetbaar

De data zijn mogelijk ook goed te gebruiken voor het kwaliteitsplan en voor de zorgplicht naar schoolverlaters vanaf 2025, maar denk ook aan loopbaanontwikkeling. De mogelijkheden zijn straks niet enkel voorbehouden aan deelnemende instellingen in deze datacoalitie, maar voor elke mbo-instelling in Nederland. Wil je weten hoe je als loopbaanbegeleider gebruik kan maken van dit onderzoek? Ben je geïnteresseerd hoe je als roc zonder eigen dataspecialisten tóch inzichten uit deze data kan halen? Schuif dan vooral online aan op 14 mei.

Aanmelden & meer informatie

Datum: 14 mei 2024
Tijd: 11:00 – 12:00
Aanmelden voor deze online bijeenkomst kan via Miranda Glasbergen. Na aanmelding ontvang je de Teamslink.

Datadinsdag vanuit jouw school?

Deze datadinsdag is de vierde in een nieuwe reeks en wordt met en vanuit ROC van Amsterdam – Flevoland online gepresenteerd. Wil jij ook meedenken over een sessie, heb je een prangende data-vraag, een mooi voorbeeld van data-gebruik in jouw onderwijs(instelling)? En/of wil je samen een Datadinsdag met MBO Digitaal organiseren op jouw school (mbo/hbo)? Stuur een mail naar: JaapJan Vroom.

Reacties (0)
Geef een reactie