Ambassadeursbijeenkomst STC-Group, 19 september 2019

Op 19 september was de eerste MBO Ambassadeurs bijeenkomst van het schooljaar. We waren te gast bij het Scheepvaart en Transport College (STC Group) in Rotterdam. Een bijzondere locatie, op de Lloydpier, letterlijk en figuurlijk in verbinding met de Rotterdamse haven.

CvB lid Jan Kweekel trapte de bijeenkomst af met een inspirerend verhaal waarin hij onder andere inging op de uitdaging om als onderwijs het tempo van de veranderingen in de maatschappij en de technologische ontwikkelingen bij te benen. Afstemming met de bedrijven is daarbij cruciaal. Die samenwerking met het bedrijfsleven was dan ook het overkoepelende thema van deze dag.

Daarna was het tijd voor het vaste programmaonderdeel Even bijpraten, door Leo Bakker en -voor het eerst- Martijn Timmer, die hierin het stokje van Jan Bartling heeft overgenomen. Naast de kennismaking met Martijn kwamen in vogelvlucht de Strategische Agenda, Bruggen Bouwen en de ICT monitor aan bod.

De rest van het ochtendprogramma stond in het teken van het onderwerp publiek-private samenwerking. Dominiek Veen van het Platform Talent voor Technologie vertelde over de ontwikkelingen en mogelijkheden op dit gebied, van kennisuitwisseling tot en met concrete ondersteuning bij het aanvragen van RIF-projecten.

Vervolgens nam Daan Schilperoord ons mee in de ontwikkelingen rondom de bouw van het nieuwe opleidingsschip van het STC. Het ontwerp is grotendeels door studenten en medewerkers van het STC gemaakt. Bij de realisatie zal sterk worden ingezet op samenwerking, zowel met andere opleidingen als met het regionale bedrijfsleven. Zo wordt voor de afwerking van het interieur de samenwerking gezocht met het Hout en Meubileringscollege. En door de hechte relatie met de bedrijven kan STC rekenen op veel goodwill, in de vorm van expertise, scheepsonderdelen en financiële bijdragen.

Na de lunchpauze was er tijd voor een rondleiding door het gebouw, met fenomenale uitzichten over de Rotterdamse haven.

Het middagprogramma bestond uit twee hands-on workshops. In het Nau-tech lokaal gingen we praktisch aan de slag met pompen, afsluiters, manometers en kompassen. De tweede workshopronde bestond uit een vaartraining op de desktop brugsimulatoren. Heel mooi hoe specialistische technologie en natuurkundige theorie in een rijke context worden aangeboden.

Kortom: een hele mooie dag, waarbij ook weer volop gelegenheid was om onderling uit te wisselen. Met veel dank aan MBO Ambassadeur Daan Schilperoord en zijn collega’s van het STC.

De volgende bijeenkomst is gepland op woensdag 13 november bij het Vista College in Sittard.

Reacties (0)
Geef een reactie