Themabijeenkomst studenten en notebooks

Op woensdag 10 februari 2010 is er bij Surfnet een themaconferentie gehouden over studenten en notebooks. Dat dit onderwerp speelt binnen de ROC’s bleek wel uit de 84 aanmeldingen en uiteindelijk waren er ruim 70 personen aanwezig bij de themaconferentie. Kijk voor de presentaties bij de bijlagen onderaan deze pagina!

Charles Stork deed namens de licentiecommissie, die verantwoordelijk was voor de organisatie, de aftrap. De 1e presentatie werd gegeven door Wout van Bruchem van ROC Aventus. Hij vertelde over het inrichten en beheren van het wireless netwerk bij ROC Aventus. ROC Aventus heeft al haar 7 locaties volledig wireless ingericht met in totaal 255 access points. Dagelijks melden ongeveer 1000 studenten met hun eigen notebook aan op het wireless netwerk. Het aantal users op een access point is maximaal 25, zonder gebruik van Internet radio of YouTube! Dit soort programma’s zijn een bottleneck voor de bandbreedte, maar zijn wel toegestaan binnen ROC Aventus. De vraag is dan ook of ze de eigen notebooks van studenten niet toe moeten laten op het bedrade netwerk. Wout vertelde dat het hun nog steeds niet is gelukt om geregistreerd printen aan te bieden op het publieke WLAN. Daar ligt nog steeds een uitdaging.

De 2e presentatie was van ROC Leeuwenborgh. Henry Jennen en Jan Peeters vertelden over hun ervaringen tot nu toe. Vorig jaar heeft een aantal opleidingen van Leeuwenborgh studenten verplicht een notebook laten aanschaffen en werden alleen nog webbased applicaties ondersteund.
Leeuwenborgh heeft 253 access point waarop dagelijks 900 notebooks aanmelden. Verder maken zij gebruik van Cisco NAC en daar hebben ze nogal wat aanloopproblemen mee gekend.
Henry gaf aan dat vooral magnetrons en bewegingsmelders verstoringen geven op het wireless netwerk. Zij geven ook het advies mee om het wireless netwerk goed in te meten.

Na de lunch vertelde Rob Vos van Deltion College over de missie/visie en doelstellingen van de dienst Automatisering en voor welke producten en partners Deltion heeft gekozen. Verder hanteert Deltion mbt notebooks het uitgangspunt: iedereen is welkom tenzij … . En van daaruit vinden ze het belangrijk om te weten wie er op hun verbinding zit en wat ze doen op het netwerk. Dit doen ze met oplossingen van Cisco en Quarantainenet, waarbij Quarantainenet ervoor zorgt dat iedere device met een mac-adres kan aanmelden op het netwerk van Deltion. Apparaten die ‘rotzooi’ verspreiden binnen het netwerk worden gedetecteerd en in quarantaine geplaatst. Na de inleiding van Rob Vos gaf Hans Hoeven een demonstratie van Quarantainenet.

De laatste presentatie over Eduroam werd verzorgd door Eefje van der Harst van Surfnet. Zij legde het concept, de techniek, de voordelen en toekomstig ontwikkelingen van Eduroam uit.

Na de presentatie vroeg Eefje of Eduroam iets zou kunnen zijn voor de ROC’s. Het merendeel ziet in Eduroam geen toegevoegde waarde omdat binnen de MBO instellingen niet of nauwelijks studenten worden uitgewisseld met het HBO.

Het was al met al een geslaagde dag waarbij de nodige ervaringen zijn uitgewisseld. De enige kanttekening die misschien gemaakt kan worden is, dat er af en toe wat meer discussie had mogen plaats vinden.

Reacties (0)
Geef een reactie