Waar vind je data?

Ben je op zoek naar data over het onderwijs maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Heb je specifieke vragen over bijvoorbeeld de examencijfers van een school of het aantal voortijdig schoolverlaters in een gemeente? Onderstaande wegwijzer maakt inzichtelijk welke data er te vinden zijn en waar je daarvoor moet zijn. Ben je op zoek naar data binnen een bepaald thema, kies dan in de website voor de ingang ‘Onderwerp’. Wil je weten wat voor open data er allemaal over het onderwijs te vinden zijn dan kun je het beste kijken bij ‘Sector’ of ‘Organisatie’. De data voor de tabellen en grafieken op Onderwijs in Cijfers worden door een aantal organisaties verzameld. Deze organisaties bieden vaak (een deel van) deze data openbaar aan. Daarnaast zijn er bij deze en andere organisaties nog veel meer data over het onderwijs te vinden. Op de wegwijzer is een overzicht van deze organisaties en hun aanbod te vinden.

Om het zoeken van specifieke data zoveel mogelijk te vergemakkelijken is er ook de mogelijkheid vanuit een onderwerp of de onderwijssector te zoeken. Heb je een specifieke vraag, dan kun je het best bij één van deze categoriën beginnen. De genoemde onderwerpen zijn niet allesomvattend maar bieden wel overzicht voor een aantal grote thema’s. De site onderwijs in cijfers bevat een groot aantal data sets die veel gebruikt zijn in het onderwijs. De site bevat ook een scan die gebruikt kan worden om in het onderwijs te zoeken naar de beschikbare data.

Bron:

Wat is data gestuurd werken?

Het woord data kan nogal wat weerstand oproepen bij onderwijsprofessionals. Hoe kunnen cijfers helpend zijn bij grote problemen als werkdruk en hoge afstroom, vragen zij zich af? Toch vormen onderwijsdata de basis als je de inrichting van je onderwijs wilt veranderen. Wat vind je essentieel voor de leerlingen, je leerkrachten, de cultuur? Wat zijn de effecten van eerdere interventies? Alles is met elkaar verbonden. Door datagestuurd te werken heb je overzicht en kun je daadkrachtige keuzes maken. Dit zorgt voor grip, focus en een gezamenlijke taal waar het hele team blij mee zal zijn.

Bron:

Open onderwijsdata

DUO publiceert openbare cijfers over bekostigd onderwijs in Nederland en doet onderzoek naar thema’s en trends in het onderwijsveld.

Bron:

Categorieën Ik wil aan de slag met data en zoek tips
Tags: Bron, Hoe
Reacties (0)
Geef een reactie