Twee onderwijsawards naar vernieuwers in het mbo

Maar liefst twee van de vijf onderwijsawards zijn dit jaar gewonnen door onderwijsvernieuwers met ict in het mbo. JaapJan Vroom, senior adviseur onderwijsinnovatie op het Deltion College en Mirjam Koster, bestuurder van het Graafschap College en voorzitter van MBO Digitaal, ontvingen de onderscheiding tijdens de SURF onderwijsdagen.

De jury prijst Vroom’s pionierschap en gedrevenheid op het gebied van digitale leermaterialen en studiedata. Binnen Deltion maar ook landelijk in MBO Digitaal en Doorpakken op digitalisering. JaapJan Vroom startte een aantal jaar geleden met Xerte, een platform dat docenten helpt om online modules te maken, elkaars leermaterialen te gebruiken en te delen. Inmiddels zijn negentien scholen betrokken. Ook met data-ondersteund onderwijs zet Vroom als aanvoerder van het gelijknamige themateam, stappen in het mbo. Met collega’s onderzoekt hij hoe je studiedata veilig kunt gebruiken om zo het leerproces van studenten te verbeteren en docenten ook te ondersteunen in hun werk. De jury zegt daarover: “JaapJan stopt niet bij de vaststelling dat die onderwerpen belangrijk zijn. Hij zorgt er met zijn visie en vasthoudendheid voor dat ze ook echt aangepakt worden. Zo heeft hij een grote impact op het verder brengen van digitale leermaterialen en studiedata in het mbo in heel Nederland.”

Digitalisering laten slagen
Over Mirjam Koster zegt de jury: “Mirjam vindt dat bestuurders geen prijzen moeten krijgen, het gaat in het onderwijs tenslotte om de studenten en docenten. Maar we zien dat Mirjam met haar bescheidenheid juist als bestuurder veel voor elkaar krijgt in het mbo. Ze heeft er mede voor gezorgd dat mbo, hbo en wo steeds nauwer samenwerken, en ook als gelijkwaardige partners in de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Daarnaast zien we dat Mirjam een duidelijke visie heeft en die visie met haar toegankelijke en opgewekte persoonlijkheid overtuigend en op aanstekelijke wijze uitdraagt.”
Kosters ambitie is om de digitalisering van het onderwijs te laten slagen. Dat doet ze in verschillende rollen, zodat haar impact zo breed mogelijk is: ze is bestuurder bij het Graafschap College, maar vertegenwoordigt het mbo ook in landelijke platformen zoals de MBO Raad, Kennisnet en SURF. Met haar verbindende kwaliteiten en haar open houding naar iedereen zet ze zich in voor samenwerking over de mbo-instelling heen, zodat iedereen profiteert van elkaars kennis en ervaringen.

Onderwijsvernieuwing met ict
De andere drie award winnaars zijn: Age Wellius, docent, trainer en adviseur ict-vernieuwing in het onderwijs bij NHL Steden, Marijn Post, onderwijsvernieuwer, expert digitale en open leermaterialen en open education van de HAN en Daniël Wigboldus, voorzitter college van bestuur van de Radboud Universiteit en lid van het Koersteam Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ict.
De SURF Onderwijsawards zijn dit jaar voor de 7e keer uitgereikt aan professionals die volgens hun collega’s op inspirerende wijze vormgeven aan onderwijsvernieuwing met ict. “Meer dan ooit staat onderwijsvernieuwing met ict op de agenda, daarom is de waarde van mensen die daarin een voortrekkersrol spelen niet te overschatten. Als SURF eren we onderwijsvernieuwers in alle lagen binnen onderwijsinstellingen die de daadkracht tonen om samen het onderwijs duurzaam te verbeteren”, aldus Jet de Ranitz, bestuursvoorzitter van SURF.

Kijk hier voor het juryrapport en de beelden van de uitreiking van de 5 award-winnaars.

Reacties (0)
Geef een reactie