Vijf vragen aan John Dijkman


John Dijkman
John Dijkman is de volgende in onze rubriek die we bereid hebben gevonden om de volgende vijf vragen te beantwoorden:

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
  John Dijkman, 41 jaar. Hoofd IT bij ROC Kop van Noord-Holland, Scholen aan Zee en sinds kort ook bij Clusius College. Ik werk dus voor 3 organisaties, dat is heftig, maar ook erg leuk. Je ziet dat we eigenlijk overal met dezelfde dingen bezig zijn, hierdoor is eerder opgedane kennis snel inzetbaar bij de andere organisaties.
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
  De door de overheid opgelegde veranderingen hebben grote impact waarbij we steeds meer met minder moeten doen. Doelmatigheid staat hierdoor hoog in het vaandel en we zoeken naar samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, waaronder de coöperatie met Clusius College.
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
  Als mens in de samenleving raken we steeds meer aan digitale middelen gewend. Digitale communities en games, video-on-demand, web shops en -diensten, informatie anytime, anyplace. Als school blijken we hier lang niet altijd snel genoeg op in te kunnen spelen. Wat ik zeker wil vermijden is dat er met een grote boog om de IT afdeling wordt heengelopen. Je gebruikers voorblijven, dat is momenteel een leuke uitdaging.
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
  We hebben voldoende devices, megabits-per-seconde, gigaFLOPS en terabytes ter beschikking, maar nu het gebruik ervan nog. Er is zoveel (leer)content beschikbaar! We stoppen heel veel tijd en geld in systemen om dit in op te slaan en beschikbaar te maken, maar die race gaan we verliezen tegen de enorme aantal gratis beschikbare diensten op het internet. Ik zou al het geld stoppen in een manier waarop we deze content 100% kunnen incorporeren in het onderwijsproces. Veel zit in de mindset van organisaties, we moeten een cultuur creëren waarbij docenten de veiligheid voelen om met al die nieuwe technieken in de klas aan de gang te gaan en ook soms te mogen falen. Het management moet hierbij kort op het proces zitten om te monitoren en bij te sturen.
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?
  Altijd en overal toegang tot diensten op het internet. Als ik vergelijk hoe moeilijk het vroeger was om informatie te vinden of uit te wisselen en hoe gemakkelijk dit vandaag de dag mogelijk is, kan ik me geen wereld meer zonder voorstellen.

Categoriën & Tags

Reacties (0)
Geef een reactie