Vijf vragen aan Jacco Heikoop


Jacco Heikoop
We hebben een nieuwe rubriek op onze website. We stellen verschillende mensen uit het veld steeds dezelfde vijf vragen:

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?

Deze keer is Jacco Heikoop gevraagd om onze vragen te beantwoorden.

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
  Jacco Heikoop, 47 jaar en sinds vier jaar Manager ICT bij het Drenthe College, regionaal georganiseerd over 18 locaties in de provincie Drenthe.
  • Als MBO instelling verzorgen wij onderwijs voor jong en oud in de bekende sectoren Educatie, Techniek, Zorg & Welzijn en als laatste Economie en Dienstverlening. Dit doen wij voor zo’n 10.000 studenten. Als Manager ICT ben ik verantwoordelijk voor alles wat maar met Bedrijfsinformatiesystemen, Onderwijssystemen en IT te maken heeft.
 2. Wat is de meest belangrijke onderwijs- of organisatieontwikkeling voor jouw organisatie?
  De meest belangrijke ontwikkeling is de invoering van het actieplan van de minister. Entree onderwijs, meer uren voor BOL, meer contacturen…. (als dat nog doorgaat op de voorgestelde manier). 
 3. Welke ontwikkeling op het gebied van ICT is belangrijk voor jouw organisatie?
  • Integratie bedrijfs- en onderwijssystemen. Hierdoor informatie eenduidig en betrouwbaar t.b.v. sturing (Management informatie).
  • Het digitale platform dicht bij de docenten en studenten brengen. Digiboarden zijn veelal overkill en kostbaar, als dienst dienen wij dus aan te sluiten bij de wens van de gebruikers en naar alternatieven te kijken. (bijvoorbeeld draadloze beamers zonder poespas).
  • Wens voor draadloos neemt toe door invoering BYOD (inmiddels 4.500 laptops in huis van studenten), maar is niet altijd gewenst bij bijvoorbeeld toetsen en examens (datacube.nl) waardoor er mobiele alternatieven beschikbaar moeten zijn tegen lage investeringen. 
 4. Als je vijf ton krijgt, wat doe je daar dan mee?
  Nog meer mobiele devices invoeren (iPads, Tablets) en met uitgevers om tafel om lesmateriaal te digitaliseren t.b.v. deze devices. Dit blijkt in de praktijk erg lastig te zijn, door de vele verschillende opleidingen, waardoor invoering in het MBO achter loopt. Met dit geld dus een mogelijkheid creëren collectief digitaal studiemateriaal beschikbaar te krijgen voor de belangrijkste opleidingen (= grootst aantal studenten). 
 5. Welke technologie zou jij voor jezelf niet kunnen missen?
  Internet! Met de daaruit alle beschikbare informatie die aanwezig is on-line. De IT organisatie zal op termijn nog slechts een internet-provider zijn en een dienst die het koppelen van al deze informatie als kerntaak zal hebben/krijgen.

Categoriën & Tags

Reacties (0)
Geef een reactie