De kwaliteit van onderwijs is essentieel voor de prestaties en tevredenheid van studenten en docenten. Flexibilisering en personalisering worden steeds belangrijker, evenals de kwaliteit van de onderwijsorganisatie en -logistiek.
Wie we zijn en wat we doen
Het netwerk Onderwijslogistiek organiseert bijeenkomsten gericht op de ‘kleine kwaliteit’ van onderwijs. Hier worden informatie en best practices gedeeld om elkaar te informeren en inspireren. Ook worden landelijke programma-ontwikkelingen besproken die invloed hebben op onderwijslogistiek. Het netwerk heeft een besloten Teams-omgeving binnen MBO Digitaal voor vragen en discussies over onderwijslogistiek.
Waarom we dit doen
Een verbeterde onderwijslogistiek kan de kwaliteit en flexibiliteit van het onderwijs verhogen, de doorlooptijd en het studiesucces verbeteren, en de uitval van studenten verminderen. Ontwikkelingen zoals Flexibel Inzetbare Modules (FIM) en Microcredentials hebben ook invloed op de onderwijslogistiek. Bestuurders van mbo-instellingen willen verbeteringen in onderwijslogistiek onderzoeken om beter in te spelen op hedendaagse uitdagingen zoals Leven Lang Ontwikkelen en flexibilisering van het onderwijs. Het netwerk Onderwijslogistiek richt zich op deze verbeteringen en ondersteunt scholen bij het verbeteren van hun onderwijslogistiek.
Hoe we dit doen
Het programma Doorpakken op Digitalisering (2020-2023) richtte zich op digitalisering in het mbo. Het themateam Onderwijslogistiek voerde een impactanalyse uit en ontwikkelde een handreiking voor flexibel en modulair onderwijs. Deze materialen en het bijbehorende gedachtegoed worden door het netwerk Onderwijslogistiek omarmd en verspreid.
Mee(r) lezen?
De handreiking onderwijslogistiek en impactanalyse zijn als bijlages onderaan deze pagina te downloaden. Je vindt de handreiking, impactanalyse en verdere informatie over onderwijslogistiek in het mbo, ook op de website van Doorpakken op Digitalisering.
Lid worden?
Lid worden van het netwerk onderwijslogistiek en daarmee toegang krijgen tot informatie en presentaties van netwerkbijeenkomsten, de vraagbaak aan collega's, inhoudelijke informatie en te delen documentatie rondom het onderwerp onderwijslogistiek is uiteraard mogelijk.