
Blog #6 Manon Geven: ‘klaar voor een nieuwe fase’
Npuls liaison Manon Geven is toe aan iets nieuws. ‘Na drie jaar bouwen is het tijd om de volgende fase in te gaan,’ onthult ze in de zesde blog van MBO Digitaal.
Geen paniek… ik heb geen andere baan. Het gaat om het programma. Na drie jaar bouwen aan Npuls is het tijd om de volgende fase in te gaan. En wat voor een.
Even terugspoelen. Op 1 juli 2023 ging Npuls écht van start. Daarvoor hadden we al een jaar stevig kwartier gemaakt, toen nog onder de naam ‘Digitaliseringsimpuls NL’. Convenanten afsluiten tussen de partners, subsidies netjes aanvragen en over de lijn krijgen, inhoudelijke verdieping, de eerste collega’s aan boord. Belangrijk werk, maar in de scholen had dit toen nog weinig concreet effect.
‘Ook in de scholen kwam beweging: sleutelteams werden aangesteld en experts gingen meedraaien in pilots, meedenkgroepen en communities’
Dat veranderde in fase 1, de opbouwfase. Binnen korte tijd werd een landelijke programmaorganisatie opgetuigd: een groei van 10 naar ruim 200 mensen in 2 jaar tijd. Met alle kinderziektes van een start-up erbij, zeg ik wel eens gekscherend. Er verrezen 9 hubs en clubs, van AI tot XR, en van Wendbaar georganiseerd onderwijs tot een Kennishub Leren & Ontwikkelen. We borduurden voort op wat we deden in Doorpakken op digitalisering, maar dan: groter, breder en vooral samen met het hbo en het wo als één vervolgonderwijs. Ook in de scholen kwam beweging: sleutelteams werden aangesteld en experts gingen meedraaien in pilots, meedenkgroepen en communities. Gelukkig bouwden we niet alleen op, maar leverden we ook de eerste resultaten: de Kennisbank staat vol mooie publicaties zoals het Referentiekader AI, een Gereedheidscan voor Leren zonder drempels en tooling voor leermaterialen, en ook de eerste CTL’s gingen van start.
‘Elke instelling zal zijn processen moeten aanpassen om de doelen van Npuls te halen’
Maar we wisten al: met Npuls gaan we (veel) verder. Onderwijs van wereldklasse leveren als vervolgonderwijs, dat was het doel in de aanvraag. In fase 2* hebben we dat vertaald naar heldere beloften voor de lerenden: leren zonder drempels, en doorlopend het beste onderwijs. Al die hubs & clubs smelten we samen tot domeinen, die werken aan deze beloften.
We spraken sectordoelen af, die mbo, hbo en wo zich (via de ALV’s) hebben voorgenomen om te halen. Want hoewel de concrete output van Npuls voor een groot deel bestaat uit digitale sectorvoorzieningen, verbeterde informatiestromen en kennisproducten, is de beoogde outcome een flinke transformatie van het vervolgonderwijs. Elke instelling zal zijn processen moeten aanpassen om de doelen te halen. Instellingen blijven autonoom, maar wel veel meer sámen. Met elkaar zorgen we voor één onderwijsruimte voor elke lerende van 16 tot 99. Zo gebruikt straks elke instelling in het mbo, hbo en wo hetzelfde systeem voor aanmelden en inschrijven. Elke lerende krijgt les in digitale geletterdheid (inclusief AI). En elke instelling heeft straks een Center for teaching & learning, waar docenten en andere onderwijsprofessionals terecht kunnen. Wat er nog meer op stapel staat? Lees het in de brochure.
‘Zolang we de lerende en de publieke waarden voor ogen houden, gaan we er zeker komen’
Ambitieus plan? Ja. Maar wees niet bang: we kunnen dit als mbo (en hbo en wo), daar ben ik van overtuigd! Zolang we de lerende en de publieke waarden voor ogen houden, gaan we er zeker komen. Er liggen veel plannen om instellingen hierbij goed te ondersteunen.
En voor de mensen die in de aanhef van deze blog een nieuwe fase voor mijzelf meenden te lezen: die is er ook. Nee hoor, geen andere baan, want het werken aan Npuls is nog niet klaar! Maar wel: een kind dat aan de slag gaat als lerende in het vervolgonderwijs. Ik heb dus vanaf september de doelgroep (althans, in de weekenden…) in huis. Extra motivatie om er wat moois van te maken met elkaar!
*De eerste fase van twee jaar zit er nu bijna op. En dan starten we met fase 2. Tot en met december nog met de overbruggingsmiddelen die meteen toegekend zijn samen met de middelen voor fase 1, maar vanaf januari 2026 als het goed is met de middelen die nog vrij moeten komen voor fase 2. Een mooi moment om terug te blikken op die eerste jaren, en vooruit te blikken naar de toekomst.