Wie we zijn
Het Netwerk Architectuur bestaat uit ruim tweehonderd leden. Dit zijn architecten, informatiemanagers, procesexperts en informatieanalisten van onze instellingen. Leden participeren in verschillende werkgroepen om architectuur te ontwikkelen. Het netwerk werkt met een architectuurraad, waarin de voorzitters van de werkgroepen zijn afgevaardigd. Maak hier kennis met de mensen achter het netwerk.
Wat we doen
We maken architectuur en we helpen elkaar bij het toepassen en het gebruik ervan. We delen kennis en werken samen aan vraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van flexibilisering, LLO en onderwijslogistiek. Door deze onderwerpen gezamenlijk te verkennen en op te pakken zet het netwerk landelijk concrete stappen, ondersteund door MBO Digitaal, MBO Raad en in samenwerking met mbo-instellingen.
Waarom we dit doen (visie)
De complexe wereld met een snel veranderende arbeidsmarkt en toenemende digitalisering vragen om flexibel en wendbaar onderwijs. Dit vraagt om overzicht, inzicht, samenhang in processen en samenwerking tussen instellingen. Voor goede samenwerking tussen systemen, zijn heldere afspraken, een gemeenschappelijke taal, structuur en ‘bouwblokken’ nodig die stevig, duurzaam, gebruiksvriendelijk en functioneel zijn. Het netwerk stimuleert werken onder architectuur en organiseert samenwerking tussen de verschillende partijen.
Hoe we het doen
Het Netwerk Architectuur werkt wekelijks in werkgroepen aan verschillende vraagstukken. Tijdens overkoepelende netwerkbijeenkomsten delen de werkgroepen de resultaten met elkaar. De vier werkgroepen plus Architectuurraad zijn:
- Architectuurraad: Algehele regievoering over architectuurwerk binnen de mbo sector en vertegenwoordiging naar de andere onderwijssectoren en partners.
- MORA Beheer en Ontwikkeling: MORA staat voor middelbaar beroepsonderwijs referentiearchitectuur. De werkgroep beheert en ontwikkelt deze door.
- MORA Samen: legt verbinding naar instellingen, werkt aan toepassing, uitwisseling en peilt de behoefte aan architectuur. Hebben mbo-instellingen hier nog steeds iets aan? De werkgroep deelt goede voorbeelden en werkt desgewenst aan doorontwikkeling van de MORA.
- MOSA: MOSA staat voor middelbaar beroepsonderwijs sector architectuur en bevat kaders en doelontwerpen voor onze sectorale voorzieningen. Deze zijn gericht op instellingsoverstijgende gegevensuitwisseling en samenwerking.
- MOKA: MOKA staat voor middelbaar beroepsonderwijs koppelingen architectuur en werkt aan standaarden en integratie.
Bijeenkomsten
- 13 maart 2025: Gezamenlijke Netwerkdag (Preconferentie MBO Digitaal, Apeldoorn)
- 16 juni 2025: Netwerkbijeenkomst Architectuur
- 27 november 2025: Netwerkbijeenkomst Architectuur
Webinars: nnb.
Tweewekelijkse werksessie werkgroepen: steeds op donderdag ochtend.
Tweewekelijkse overlegsessie werkgroepen: steeds op donderdag ochtend.
Meer informatie en/of meedoen?
Wil je bijdragen aan onze architectuur? Dat kan op allerlei manieren, groot en klein, vaak of af en toe zijn nuttig! Je hoeft niet perse architect of informatiemanager te zijn. Het netwerk werkt veel samen met experts op allerlei terreinen en dit helpt om onze architectuur praktisch en toepasbaar te houden. Hoe je kunt bijdragen:
- Door mee te kijken en toe te passen binnen je eigen instelling.
- Door mee te denken en te reviewen.
- Door mee te werken en lid te worden van een werkgroep.
Wil je meer informatie? Stuur een mail naar Netwerk Architectuur.