Xerte Gebruikersgroep

Xerte key-user community
Xerte is een online open source auteurstool waarmee je mediarijke, interactieve en didactische sterke online leermodules kunt bouwen. De Xerte gebruikersgroep heeft als doel kennis te delen over het gebruik van Xerte en gezamenlijk input te leveren voor de doorontwikkeling van deze tool. Hierin werken we samen met Dlearning, die de hosting en doorontwikkeling van de Xerte-toolkit faciliteert. Door binnen de gebruiksgroep kennis te delen en gezamenlijke ontwikkelwensen te formuleren, hopen we het gebruik van Xerte te bevorderen.

Bijeenkomsten

De Xerte gebruikersgroep organiseert minimaal 4x per jaar een online bijeenkomst en 1x per jaar een Xerte mini-conferentie.

  • Juni: Jaarlijkse Xerte mini-conferentie

Organisatie

Kartrekker van de gebruikersgroep is Jurjen Schetsberg (Gilde Opleidingen). De groep is opgedeeld in een technische groep en een didactische groep, waarbinnen aan de doelstellingen wordt gewerkt.  De gebruikersgroep wordt gefaciliteerd door MBO Digitaal. Voor meer informatie kun je mailen naar info@mbodigitaal.nl.

De gebruikersgroep Xerte heeft voor haar leden in de Teams-omgeving van de MBO Raad een Team, waarin meer informatie staat, zoals stukken van de bijeenkomsten, maar waar ook met elkaar gechat kan worden, zodat er ook buiten de bijeenkomsten makkelijk vragen aan elkaar gesteld kunnen worden.

Productinformatie

Xerte is een open source auteurstool voor het bouwen van mini-websites (bootstraps) en interactieve e-learning (XOT):

  • Het bootstrap-template gebruik je voor het bouwen van mini-websites. Ze hebben een platte en simpele structuur en bieden daardoor veel overzicht. Je kunt er eenvoudige teksten, afbeeldingen, video's en pdf's aan toevoegen. Wil je online readers maken voor je onderwijs? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden van de Xerte bootstrap.
  • Het Xerte Online Toolkits (XOT)-template is bedoeld voor het maken van interactieve e-learning. Hiermee bouw je snel en relatief eenvoudig mediarijke, interactieve en didactisch sterke online leermodules. Via invulschermen voeg je allerlei soorten media toe aan een module. Dit kun je afwisselen met interactieve oefeningen zoals de hotspot, drag & drop, quiz, categorieënvraag, 360° graden afbeelding en interactieve video.

Wil je als instelling of school met Xerte aan de slag? Dan kun je, eventueel met hulp van Dlearning, je eigen Xerte-installatie installeren. Waar je bij andere auteurstools vaak per ontwikkelaar/gebruiker licentiekosten betaalt, geef je bij Xerte eenvoudig al je medewerkers toegang tot de installatie.

De leerobjecten die je met Xerte bouwt, kun je als eigenaar delen met andere Xerte-gebruikers binnen de eigen Xerte-installatie. Wil je liever een leerobject delen met een andere school of instelling? Dat kan via een exportbestand. Ook is het mogelijk om leerobjecten te laten harvesten door Wikiwijs, een platform voor open lesmateriaal. Het gemak waarmee je leerobjecten deelt, zowel binnen als buiten je eigen instelling, maakt dat deze auteurstool zeer geliefd is voor het bouwen van open leermateriaal.

Xerte leerobjecten kun je in vrijwel elke digitale leeromgeving plaatsen via een hyperlink, embedcode, SCORM-pakket of LTI/xAPI-koppeling.

Xerte is beschikbaar in verschillende talen, waaronder in het Engels en Nederlands.

Handige links:

Lid worden?

Wil jij lid worden van Xerte gebruikersgroep? En wil je toegang tot informatie en presentaties van gebruikersbijeenkomsten? Wil je graag didactische of technische kennis delen en input leveren voor de doorontwikkeling van Xerte?  Dit is uiteraard mogelijk. Stuur je verzoek tot lidmaatschap van de Xerte gebruikersgroep naar info@mbodigitaal.nl. Het uitgangspunt is om per school/instelling maximaal twee leden in de gebruikersgroep op te nemen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op via info@mbodigitaal.nl