De MBO Sectorarchitectuur (MOSA): Samen bouwen aan het onderwijs van morgen

De MOSA werkgroep van het Netwerk Architectuur heeft recent de publicatie 'Visie op sectorvoorzieningen in het mbo' opgeleverd. Mbo-scholen kunnen hiermee vanuit één gedeelde architectuur duurzaam werken aan gezamenlijke sectorvoorzieningen.

De MOSA is het gezamenlijke 'bestemmingsplan' voor de digitale samenwerking tussen scholen en andere organisaties binnen de mbo-sector. Deze architectuur schetst hoe we de komende 5 tot 10 jaar onze IT-voorzieningen zo inrichten dat ze optimaal bijdragen aan de versterking van de kwaliteit en wendbaarheid van het onderwijs. Npuls realiseert hiervoor de sectorale voorzieningen en de aansluiting van de instellingen hierop.

Flexibel onderwijs

Met de MOSA maken we flexibel onderwijs over instellingen heen mogelijk. Studenten kunnen opleidingsonderdelen bij verschillende instellingen volgen, terwijl resultaten eenvoudig uitgewisseld en verzilverd worden. Daarnaast ondersteunt de architectuur Leven Lang Ontwikkelen, zodat mensen gedurende hun hele loopbaan laagdrempelig toegang hebben tot onderwijs en hun leergegevens. Door samen te werken aan één gedeelde architectuur kunnen mbo-instellingen efficiënter opereren én tegelijkertijd hun unieke karakter behouden.

'Of je nu student, docent, onderwijsinstelling of samenwerkingspartner bent - de MOSA zorgt ervoor dat digitale systemen samenwerken - zodat jij beter (en leuker) kunt leren en werken'

Aansluiting bij hbo en wo

De MOSA sluit naadloos aan bij vergelijkbare initiatieven in het hbo en wo, zoals de HOSA (Hoger Onderwijs Sector Architectuur). Deze verbinding versterkt de hele onderwijsketen en maakt het voor studenten gemakkelijker om hun leerpad over verschillende onderwijsvormen heen vorm te geven. Natuurlijk houdt de MOSA ook rekening met technologische ontwikkelingen zoals AI, door ruimte te bieden voor experimenten terwijl we als sector zelf aan het stuur blijven en onze publieke waarden beschermen.

Meer informatie

Dit visiedocument is ontwikkeld voor CIO'ers, IM'ers en architecten in het mbo en daarnaast voor aanvoerders en programmamanagers van Npuls. Zijn er nog vragen naar aanleiding van dit document? Neem dan per mail contact op met het Netwerk Architectuur.

Reacties (0)
Geef een reactie