Dit zijn de 5 Npuls workshops tijdens de 50e MBO Digitaal Conferentie
Npuls verzorgt tijdens de MBO Digitaal conferentie op vrijdag 4 oktober vijf inspirerende workshops met de volgende thema’s: digitaal examineren, digitale sectorvoorzieningen, studentmobiliteit, Eduwallet en studiedata en AI. Dit jaar is het de 50e editie, dus extra feestelijk. Zien we je in Maastricht?
Workshopronde 1 I 10.45 |
#01 Hoe OKE het examineringsproces versnelt en verbetert
Binnen Npuls werken we aan Onderwijs Koppelingen Examinering (OKE) in het mbo. Een initiatief om de nu nog ‘gescheiden’ systemen als SIS, planningsapplicatie en toetsafname digitaal met elkaar te koppelen. Met als doel verbetering, versnelling, meer inzicht in en meer controle op het examenproces. Hiervoor is samenspel tussen (beleids)medewerkers examen, informatiemanagement en functioneel beheer cruciaal. Inmiddels lopen er bij ruim 40 mbo-scholen pilots en zijn Albeda, Alfa en ROC van Amsterdam inmiddels live. In deze workshop geven we een update, delen we goede voorbeelden en geleerde lessen.
Hans Swart (MBO Digitaal / Npuls)
Lokaal W-1490
Workshopronde 2 I 11.45 |
#02 Aansluiten op digitale sectorvoorzieningen? Hoe dan?
Binnen Npuls wordt hard gewerkt aan digitale sectorvoorzieningen voor het mbo, hbo en wo. Hieronder vallen alle activiteiten die nodig zijn om diensten te ontwikkelen, beschikbaar te stellen, te onderhouden en te ondersteunen om te bouwen aan een sectorale ict-infrastructuur. Zo werken we onder andere aan edubadges, systemen voor het delen van leermaterialen, een eduwallet en standaarden die studentmobiliteit bevorderen. Hoe kun je als instelling hier gebruik van maken en al op aansluiten? En welke support is er vanuit Npuls?
Rose van Iperenburg en Femke Morsch (SURF / Npuls)
Lokaal W-0250
#03 Studentmobiliteit in het mbo realiseren met OKX
Vanuit de Npuls hub ‘Wendbaar georganiseerd onderwijs’ werken we aan meer keuzemogelijkheden voor de student in het mbo, hbo en wo. In deze sessie gaan we dieper in op het mbo. Om daar interne- en externe studentmobiliteit te realiseren hebben we mbo-brede standaarden, afspraken en koppelingen nodig. In deze sessie gaan we met elkaar aan het werk om tot de gewenste en benodigde koppelingen te komen om studentmobiliteit in het mbo te realiseren en te kunnen aansluiten middels de OOAPI op het hbo en wo.
Ashwin Brouwer (Npuls) en Hans Swart (Alfa College)
Lokaal W-1270
Workshopronde 3 I 13.30 |
#04 Wat kan een wallet betekenen voor het onderwijs?
Bij een Leven Lang Ontwikkelen staat niet de onderwijsinstelling maar de lerende centraal. Om lerenden regie te geven over hun eigen onderwijs, dienen een aantal zaken digitaal rondom de lerende georganiseerd te worden. Een persoonlijke eduwallet met een eigen digitale identiteit (eduID) en eigen digitale studieresultaten (microcredentials/edubadges) kan een belangrijk digitaal hulpmiddel zijn. Binnen Npuls wordt dit onderzocht en beproefd middels een Eduproeftuin samen met onderwijsinstellingen en lerenden. In deze workshop willen we presenteren en bediscussiëren wat een Wallet kan betekenen voor het onderwijs.
Peter Eikelboom en Juul de Louw (SURF / Npuls)
Lokaal W-1270
Workshopronde 4 I 14.30 |
#05 Verantwoord gebruik van studiedata en AI in een veranderende wereld
Binnen Npuls wordt hard gewerkt aan een ge-update referentiekader voor verantwoord gebruik van studiedata en AI in mbo, ho en wo. Binnen het hbo en wo is er al een referentiekader Studiedata. Deze wordt verdiept met AI en uitgebreid naar het mbo. Uiteraard nemen we ontwikkelingen als AI en de AI Act hierin mee. Naast een overzicht van de juridische en ethische kaders wil het Referentiekader de instellingen zo veel als mogelijk praktische houvast geven. In de workshop gaan we daarom in op wat de mbo instellingen concreet aan dit referentiekader hebben. Daarnaast hopen we van de deelnemers feedback te krijgen op inhoud en proces.
JaapJan Vroom (MBO Digitaal / Npuls), Menno Jehee (Npuls)
Lokaal W-1265