
Datadinsdag bij Noorderpoort: begeleidingsdashboard voor docenten
Terwijl we ons hoofd breken over manieren om Learning Analytics van de grond te krijgen, maakt Noorderpoort in Groningen mooie stappen. Eén van de concrete producten die is opgeleverd is hun begeleidingsdashboard. Tijdens deze datadinsdag nemen Jacintha Dijkstra-Slager en Edwin van der Weit ons mee in de reis van Noorderpoort; ze laten zien wat dit dashboard betekent voor de toekomst van studentbegeleiding.
De school
Noorderpoort Groningen is een mbo-school met locaties in Groningen, Appingedam, Assen, Delfzijl, Stadskanaal, Veendam, Winschoten en Amsterdam.
De sprekers
Jacintha Dijkstra-Slager is docent en I-coach bij Noorderpoort en Edwin van der Weit is Business Intelligence Specialist en projectleider Data Ondersteund Onderwijs bij Noorderpoort. Allebei werkzaam bij team Informatiemanagement. JaapJan Vroom is beleidsadviseur bij MBO Digitaal, aanvoerder van de transformatiehub AI en Data bij Npuls en vaste host van de Datadinsdagen.
Het onderwerp
Tijdens de Datadinsdag van 7 april 2025 laten Jacintha en Edwin het begeleidingsdashboard zien dat zij de afgelopen jaren voor docenten van Noorderpoort hebben ontwikkeld. Dit project is gestart naar aanleiding van de vraag vanuit het onderwijs: hoe kunnen we begeleiding inzichtelijker en effectiever maken? De weg naar dit resultaat was uitdagend. 'We zijn tegen obstakels aangelopen, hebben barrières overwonnen en waardevolle lessen geleerd. Nu, met ervaringen uit de praktijk, zien we hoe het dashboard al impact maakt op het begeleiden van studenten.'
Het doel
Het doel van deze Datadinsdag is laten zien wat er bij de ontwikkeling van een begeleidingsdashboard komt kijken en wat je er allemaal mee kunt.
Het verhaal
Voor de ontwikkeling van het begeleidingsdashboard heeft Noorderpoort een kernteam samengesteld. Naast Jacintha vanuit het onderwijs en Edwin vanuit informatiemanagement, zit in dit team ook een orthopedagoog om de zorgkant te belichten. De eerste stap is altijd: zorgen voor een goede data-architectuur, want anders kun je geen dashboards bouwen. Het begeleidingsdashboard van Noorderpoort is te vinden via het intranet en docenten hebben alleen toegang tot hun eigen klassen. Data die in het dashboard staan, zijn bijvoorbeeld het aantal verzuimmeldingen, de studievoortgang, de aanwezigheid, of er wel of geen begeleidingsondersteuningsplan (BOP) is en wanneer het laatste begeleidingsgesprek was. Het dashboard is gekoppeld aan PeopleSoft, het studentinformatiesysteem. PeopleSoft levert voornamelijk dus de data die in het dashboard worden weergegeven. Noorderpoort wil in de toekomst nog meer data gaan gebruiken in het dashboard, bijvoorbeeld over gedrag en houding of over hoe een student in zijn vel zit. Eind januari ging het dashboard live en de reacties zijn positief. Het scheelt een hoop tijd, bijvoorbeeld in de voorbereiding van teambesprekingen van de studenten en de student specifieke informatie te gebruiken tijdens de individuele gesprekken met studenten en eventuele ouders/verzorgers. Docenten hoeven nu niet meer zelf alle data uit verschillende bronnen te halen en in een Excelbestand te zetten. Inmiddels maakt ongeveer de helft van de docenten bij Noorderpoort gebruik van het begeleidingsdashboard.
Lessen en eyeopeners
- Keep it simple | Maak het niet onnodig ingewikkeld.
- Organiseren | Zorg dat je data-architectuur op orde is: zo kun je de gewenste data makkelijk selecteren en verversen.
- Afbakenen | is belangrijk: niet alle data kunnen in één dashboard worden weergegeven.
- Betrekken | Zorg voor voldoende draagvlak: laat zien wat je allemaal met data kunt.
- Samenwerken | Stel een multidisciplinair team samen, zodat de verschillende expertises aan bod komen.
Categoriën & Tags
Reacties zijn gesloten.