5 x aan de slag met de innovatieve ‘erfgoederen’ van MBOin2030

Op 27 maart 2025 vond de Slotconferentie MBOin2030* plaats in Leerhotel het Klooster in Amersfoort. Hier werden de opbrengsten van de afgelopen 5 jaar gevierd en overgedragen aan nieuwe 'friskijkers': het Kennispunt LLO, LLO Katalysator, Npuls en Katapult. Zij gaan de opbrengsten de komende jaren binnen de eigen programma's verder brengen.

In de MBOin2030 Glossy vertellen Manon Geven (Npuls) en Thessa Garcia van Rhee (MBO Raad) hoe zij de innovatie in het onderwijs verder willen brengen binnen Npuls en het Kennispunt LLO: Manon: 'Bij Npuls willen we als onderwijsinstellingen in het vervolgonderwijs doorlopend samenwerken aan het beste onderwijs en leren zonder drempels. Daarvoor is heel veel innovatie nodig. Dat lukt het beste sámen. Ik draag graag bij door instellingen én andere organisaties te ondersteunen bij deze samenwerking.' Thessa: 'Met het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen zetten we in op het delen en (door) ontwikkelen van de waardevolle inzichten en producten die in de afgelopen jaren vanuit meerdere initiatieven en (deel) projecten zijn ontstaan. Door praktijkervaringen en vraagstukken samen te brengen, ondersteunen we mbo-instellingen bij het vertalen van uitdagingen naar duurzame onderwijsverbeteringen. Daarnaast zorgen we ervoor dat de verbinding met beleidsmakers en het werkveld behouden blijft, zodat innovaties niet alleen een inspiratiebron blijven, maar ook daadwerkelijk impact maken.'

Met welke 5 impactvolle innovaties die MBOin2030 heeft opgeleverd kunnen we volgens Manon en Thessa aan de slag?

#01 Gepersonaliseerd leren

Manon: 'Ik vind het heel waardevol dat binnen MBOin2030 het gesprek is gevoerd over gepersonaliseerd leren. Je ziet dat terug in bijvoorbeeld de praatplaat. Door met elkaar beelden te vergelijken, juist ook vanuit de praktijk, is het geen vaag concept gebleven, maar heel concreet geworden (lees het microboekje gepersonaliseerd leren). Bij Npuls gebruiken we deze kennis weer door met elkaar door te werken aan Leren zonder drempels. van het mbo ligt in een nog nauwere samenwerking met bedrijven en regionale netwerken, waardoor leren en werken steeds meer en een leven lang in elkaar overlopen. Tegelijkertijd blijft er behoefte aan een sterke basis van algemene basisvaardigheden, zoals kritisch denken en digitale geletterdheid.'

#02 Praktijkgericht experimenteren

Thessa: 'Een van de meest waardevolle innovaties van MBOin2030 vind ik de manier waarop het onderwijs de noodzaak ziet en voelt van het flexibiliseren van het onderwijs. Het onderwijs heeft daar grote stappen in gemaakt. Door praktijkgerichte experimenten en samenwerking met de arbeidsmarkt is zichtbaar geworden hoe we onderwijs beter kunnen laten aansluiten op de veranderende behoeften van lerende professionals én werkgevers. Dat de onderwijsorganisaties rekening moeten houden met wat de lerenden allemaal al meebrengen aan kennis en ervaring.'

#03 Veranderende rol van docenten

Binnen MBOin2030 is gekeken naar de taak en rol van docenten in verschillende leeromgevingen en in verschillende opleidingsdomeinen. Om de rollen en taken van docenten verder te verdiepen en toekomstbestendig te maken, zijn in verschillende challenges vragen aan het onderwijsveld gesteld, zoals: hoe kunnen we de kwaliteit van docenten evalueren? Wat voor standaarden bestaan daarvoor? Hoe werken scholen en instellingen aan instrumenten voor zelfreflectie en professionalsering? Er zijn verschillende producten opgeleverd, zoals het microboekje taken van docenten door Marc van der Meer. Manon: 'Rondom de veranderende rol van de docent is de praatplaat mooi, en bruikbaar voor het werk van de Kennishub leren en innoveren van Npuls'.

#04 Dialogisch valideren

In 2030 kun je overal leren, formeel en informeel. Dit zorgt ervoor dat je een leven lang kunt leren en ontwikkelen. Dit heeft gevolgen voor de validatie: de waardering van wat je hebt geleerd. De waarde die de arbeidsmarkt geeft aan kennis en vaardigheden wordt belangrijker. Hiervoor ontwikkelt het mbo samen met partners een nieuw kwalificatiesysteem. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om certificaten en verklaringen te stapelen tot een diploma. Je kunt daar later altijd nieuwe diploma's en certificaten aan toevoegen. Hiermee ontstaat ruimte voor individueel maatwerk. Manon: 'Het microboekje en de eindrapportage (zie hieronder) dialogisch valideren zijn actueel en relevant voor de ontwikkelingen binnen Npuls' pilothub Digitaal toetsen en ontwikkelen'.

#05 Expo MBOin2030

In de entreehal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) startte op 7 november 2024 de expositie MBOin2030. Deze tentoonstelling laat zien hoe innovatie en samenwerking het mbo in 2030 flexibel, gepersonaliseerd en beter afgestemd op de arbeidsmarkt kunnen maken. Een belangrijk aspect van de expositie is de focus op de ervaringen van mbo-studenten. Zij delen hoe vernieuwende vormen van leren, zoals gepersonaliseerd leren, hen hebben geholpen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling. Studenten werkten samen met kunstenaars en social designers om hun ervaringen en ideeën zichtbaar te maken. Het kennispunt LLO heeft de expositie de afgelopen maanden meegenomen in de Tour d’LLO Next. Vanaf 14 april is de expositie te bewonderen bij de MBO Raad in Woerden, tot 2030.

Bron: deze video is gemaakt voor de expositie MBOin2030 door Beeldkrakers

Over MBOin2030

MBOin2030 is een programma dat in 2019 werd gelanceerd om het mbo voor te bereiden op de toekomst. Het Ministerie van OCW koos voor de Open Aanpak, een manier van werken waarbij scholen, bedrijven en andere betrokkenen samen innovatieve ideeën ontwikkelen en testen. Dit proces omvatte workshops, werkgroepen en praktijkproeven, waarin nieuwe werkwijzen werden uitgetest. Het doel is niet alleen het onderwijs te veranderen, maar een solide basis te leggen voor een mbo waarin studenten zelf hun leerroute bepalen, vaardigheden flexibel kunnen laten erkennen en docenten een begeleidende rol spelen.

Categoriën & Tags

Reacties (0)
Geef een reactie