Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 73, april 2019

Inhoud

Bijeenkomsten

11-04       Netwerk IM 
Utrecht
12-04           DPO Gebruikersgroep
Amersfoort
15-04    Gebruikersdag saMBO-ICT
Utrecht
25-04 Netwerk Onderwijslogistiek
Woerden
10-05 MBO-CSC-Overleg
Utrecht
24-05 KDO365
Groningen
27-05 BI-dag
Woerden

Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via:
sambo-ict.nl/nieuwsbrieven

Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen.
 

Inleiding

In deze nieuwsbrief is er veel aandacht voor vertrekkende en komende mensen bij saMBO-ICT. De komende maanden gaat er wel wat veranderen.

Op 7 maart heeft Edith Hofstede afscheid genomen van het netwerk Onderwijslogistiek. De afgelopen jaren heeft zij als onvermoeibare trekker van dit onderwerp heel veel bereikt. Er zijn leergangen en masterclasses uitgevoerd. Er staat een heel goed referentiemodel en er is een breed netwerk ontstaan waar het belangrijke onderwerp verder mee ontwikkeld kan worden. Het is een hele mooie prestatie, bedankt Edith!

Zoals aangekondigd in nieuwsbrief 72, ga ik saMBO-ICT verlaten op 1 oktober van dit jaar. Daarmee is een vacature ontstaan die het bestuur wil gaan invullen. Op de site van saMBO-ICT en de MBO Raad is het profiel van mijn opvolger gepubliceerd en kunnen kandidaten zich de komende weken melden. Ik zal niet de enige zijn die erg benieuwd is, wie het stokje over gaat nemen. Een rol mogen spelen in het mbo op het gebied van digitalisering geeft erg veel voldoening.

Vanaf de start is Esther Schoutema een vaste rots in de branding van saMBO-ICT. Via het secretariaat heeft ze met heel veel van jullie contact. Dat zal anders worden omdat Esther een nieuwe stap maakt richting een functie bij de MBO Raad. Het is voor Esther een hele mooie mogelijkheid. Zij wordt opgevolgd door Madhwie Doerga-Misier.

Jan Bartling

40e saMBO-ICT Conferentie

Op 26 en 27 september is de volgende saMBO-ICT conferentie in Schiedam en Naaldwijk (Westland). Deze conferentie is de 40e in de reeks conferenties die zijn gehouden in ROC-I of saMBO-ICT verband. Een bijzonder moment dus, op een bijzondere plek. Het thema is “Terugkijken naar vooruitgaan”. Het lijkt de programmacommissie een leuk idee om de afgelopen (10) jaren eens op een rij te zetten en vooral de vooruitgang in beeld te brengen. We denken wellicht dat we maar langzaam vooruitkomen, sommige thema’s staan ook al heel lang op de agenda. Toch zijn er op bijna alle dossiers flinke stappen gemaakt. Daar mogen we trots op zijn en het is goed om daar eens bij stil te staan. Natuurlijk kan deze conferentie niet zonder jouw inbreng, een presentatie voorstel is daarom gewenst. Stuur je idee naar rob.smit@sambo-ict.nl.

Gebruikersdag 15 april

Een robot op de studentenadministratie? Ja, het is echt. mboRijnland licht het op de komende gebruikersdag toe en laat zien hoe een robot hen op de studentenadministratie helpt. Ook komt het onderwerp certificaten aan de orde. Die doen naast diploma’s weer steeds meer hun intrede in het mbo. We hadden ze al voor keuzedelen, maar nu komen ze er ook aan voor beroepsgerichte onderdelen van de kwalificatie. De pilot die daarvoor loopt wordt toegelicht en er wordt aangegeven hoe een en ander geregistreerd moet worden, inclusief de levering aan BRON. Voeg daarbij nog actualiteiten vanuit DUO en updates over VVA en de implementatie van RIO toe en het programma voor 15 april 2019 is weer rijk gevuld.

Alle leden van saMBO-ICT zijn weer hartelijk welkom op de gezamenlijke gebruikersdag van 15 april 2019 in Utrecht. Het programma staat op de site en hier kunt u zich aanmelden.

CvI Conferentie - presentaties beschikbaar

Vorige week woensdag en donderdag, 27 en 28 maart 2019 hadden saMBO-ICT en Kennisnet voor onze presentaties een eigen skybox tot onze beschikking, waar bezoekers van onze workshops werden getrakteerd op een heerlijke tropische ‘mocktail’. In onze gezellige, multifunctionele ruimte hebben we met kleinere en grotere groepen prima sessies gehad. We hadden vooraf gekozen voor onderwerpen uit de strategische agenda digitalisering. Alle sessies kenden een belangrijke ‘workshop’ component: ‘Aan het werk!’

Hier vind je een verslag van onze presentaties van die dag

Netwerk MBO Ambassadeurs

Op donderdag 21 maart hadden de MBO Ambassadeurs een goede en druk bezochte bijeenkomst bij SintLucas in Boxtel; een bijzondere vakschool, waar ambacht en technologie hand in hand gaan. Die verbinding ambacht-technologie was dan ook een belangrijk thema van deze dag. De studenten van SintLucas verzorgden diverse demonstraties op het gebied van VR en 3-D printen. Tijdens de lunchpauze werden de Ambassadeurs langs de diverse ateliers rondgeleid.

Het middagdeel van het programma stond geheel in het teken van het nieuwe Technologiekompas 2019-2020. Onder leiding van Els Booij en Michael van Wetering (Kennisnet) werden de technische mogelijkheden, de gebruikersaspecten en de ethische kant uitgediept.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 7 juni aanstaande, bij het Drenthe College in Meppel. Interesse in deelname? Vraag de ambassadeur van jouw instelling of neem contact op met martijn.bijleveld@sambo-ict.nl.

Netwerk Informatiemanagement op 11 april

Het netwerk IM komt weer bijeen op 11 april aanstaande. Het thema voor deze bijeenkomst is data in het onderwijs. Vanuit drie verschillende perspectieven wordt er naar data in het onderwijs gekeken, vanuit de analysekant, vanuit de toepassing in de organisatie en vanuit de kant van het leerproces. Diverse praktijkvoorbeelden zullen door experts en collega’s uit de instellingen worden gepresenteerd en vervolgens worden besproken in diverse groepen.

Data sturing in het onderwijs is al heel lang een issue op de agenda, maar heeft nog niet echt tot veel praktische toepassing geleid. Daar lijkt nu langzaamaan verandering in te komen. Het thema komt steeds vaker op en worden er in de praktijk experimenten en pilots uitgevoerd.

Kennisdelingsbijeenkomst Office 365 op vrijdag 24 mei!

saMBO-ICT en SURF nodigen je uit voor de kennisdelingsbijeenkomst Office 365 (#KDO365). Na de succesvolle bijeenkomst in december bij Microsoft wordt op 24 mei a.s. een nieuwe editie voor het mbo en het hbo georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst ontdek je hoe je voor jouw onderwijs(instelling) zowel technisch als functioneel het beste uit Office 365 haalt.  

Ook deze editie hebben we weer interessante sprekers, workshops en sessies waarbij alle onderwerpen die van belang zijn bij het implementeren en werken met Office 365 aan bod komen. Belangrijke thema’s gedurende de dag zijn: security, onderwijsvernieuwing in de les, samenwerken, governance, adoptie en organisatie.

De dag start met een keynote, hierna volgen drie rondes met inhoudelijke presentaties en workshops. Het voorlopige programma biedt veel praktische voorbeelden en ervaringsverhalen van collega’s uit het mbo en hbo.

Uiteraard zijn de medewerkers van Microsoft Onderwijs aanwezig om vragen aan te stellen en kun je tussen de sessies door netwerken met collega’s. Binnenkort volgt er meer informatie over het exacte programma en de aanvangstijden.

De bijeenkomst is interessant voor technisch- en functioneel beheerders, beleidsmakers, informatiemanagers, ICT-medewerkers en docenten die te maken hebben met Office 365.
  • Datum: 24 mei 2019.
  • Tijdstip: 09:30 – 16:30 uur.
  • Locatie: Energybarn in Groningen (onderdeel van ROC Noorderpoort en de Hanze Hogeschool).
Schrijf je snel in, want de vorige bijeenkomst was snel vol! Per instelling kunnen maximaal 5 medewerkers deelnemen.

Nog wat inspiratie nodig of twijfel of je naar de kennisdelingsbijeenkomst wilt gaan? Lees hier het artikel dat Shelby de Nijs en Nico Juist hebben geschreven over Office 365 als digitale leeromgeving!

We zien je graag 24 mei!

BI-dag 27 mei 2019

Ook dit jaar organiseren de gebruikersgroepen Qlik en DPO/PowerBI weer een gezamenlijke Business Intelligence dag. De datum is al geprikt: 27 mei 2019 van 9.30 tot 15.30 uur. 's Morgens is er een gezamenlijk programma wat toegankelijk is voor alle leden van saMBO-ICT, dus ook degenen die geen lid zijn van de gebruikersgroepen Qlik of DPO/PowerBI. 's Middags zijn er parallel aan elkaar bijeenkomsten van de gebruikersgroep Qlik en de gebruikersgroep DPO/PowerBI.

Het volgende vraagstuk staat deze dag centraal: we hebben teveel data en te weinig echt relevante informatie die ons helpt de toekomst te beïnvloeden. Wat kunnen we, met dit in ons achterhoofd, van elkaar leren over het ontwikkelen en gebruiken van geïntegreerde managementdashboards?

Voor het gezamenlijke ochtendprogramma hebben we Akko Bijl en Pierre Veelenturf van de MBO Raad al bereid gevonden ons mee te nemen door alle informatie die er over het mbo op internet te vinden is. Aan de verdere invulling van het programma wordt nog gewerkt. Heeft u er input voor, denkend ook aan bovengenoemd vraagstuk, laat het dan even weten door te mailen naar info@sambo-ict.nl.

Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met Managementinformatie en lid is van saMBO-ICT is van harte welkom op maandag 27 mei 2019 bij saMBO-ICT in Woerden. Bent u van plan om te komen en wilt u zeker weten dat u het programma ontvangt, meld u dan vast aan met dit aanmeldformulier.

Netwerk Onderwijslogistiek 25 april

Er staat weer een bijeenkomst van het netwerk onderwijslogistiek voor de deur, en wel op 25 april bij saMBO-ICT in Woerden. Het thema voor deze bijeenkomst is data sturing in de onderwijsorganisatie. Op verzoek van het netwerk is dit issue aan de orde omdat ook bij het organiseren van onderwijs steeds vaker van data gebruik wordt gemaakt. Een aantal praktijkvoorbeelden passeren de revue waarna die in discussiegroepen aan de hand van stellingen worden uitgewerkt.

Het netwerk wordt aangestuurd door een regiegroep die recent flink vernieuwd is. Naast het netwerk is er ook volop scholing aan de orde binnen het programma onderwijslogistiek. Recent zijn een Masterclass voor onderwijsdirectie en een leergang voor stafmedewerkers met succes afgerond. Daarmee bewijst het programma al enige tijd zijn nut en waarde.

Bijeenkomst voor onderwijsadviesdiensten

Kennisnet heeft verschillende hulpmiddelen die een professionele inzet van ict op school helpen mogelijk te maken. Wil je kennismaken met deze hulpmiddelen, en inzicht krijgen in hoe je ze kunt gebruiken tijdens adviestrajecten voor scholen? Wij nodigen je van harte uit voor onze bijeenkomst op dinsdag 9 april in Zoetermeer. 

Je krijgt tijdens verdiepende sessies handvatten om specifieke hulpmiddelen optimaal in te zetten tijdens jouw adviestrajecten. Bijvoorbeeld over het bieden van maatwerk en het zorgen voor een goede ict-infrastructuur op school. Bekijk het volledige programma om te kijken welke sessies je wilt volgen. 

Aanmelden voor de bijeenkomst onderwijsadviesdiensten.

Wanneer: dinsdag 9 april 2019
Hoe laat: 15.00 - 19.00 uur
Waar: Kennisnet, Paletsingel 32, Zoetermeer
Kosten: geen

Tijdens deze bijeenkomst wordt er gezorgd voor pizza en is er uiteraard ruimte om te netwerken!

Marktconsultatie leermiddelen

Een zestal ROC’s (Deltion College, mboRijnland, ROC van Amsterdam/Flevoland, Friesland College, Clusius College, Rijn IJssel) heeft het initiatief genomen tot een informatieve marktconsultatie met betrekking tot de toekomst van de leermiddelenketen.

Ondertussen heeft een aantal leveranciers schriftelijk gereageerd en zijn donderdag 4 april individuele gesprekken met deze leveranciers ingepland. Aan de hand van deze gesprekken wordt ons visiedocument indien nodig aangescherpt. We houden jullie op de hoogte!

Catalogus Koppelpunt - Friesland College gaat ermee aan de slag

In eerdere nieuwsbrieven is al gemeld dat Kennisnet is gestart met de realisatie van een Catalogus Service Koppelpunt. Met dit koppelpunt wordt catalogusinformatie van uitgevers beter ontsloten. Het is een centrale service waar iedereen catalogusinformatie vandaan kan halen en zelf applicaties op kan bouwen.

Voor het komend schooljaar gaat Friesland College gebruik maken van deze catalogus. De leermiddelenlijstenmaker die zij gebruiken, wordt op deze catalogus aangesloten. Wil je ook gebruik gaan maken van het Catalogus Koppelpunt, neem contact op met Jan-Bart de Vreede van Kennisnet.

Coöperatie mbo voorzieningen

In maart is de coöperatie mbo voorzieningen opgericht. Deze coöperatie heeft als doel om collectieve voorzieningen in het mbo te gaan beheren en verder te gaan ontwikkelen. Als eerste zullen de voorzieningen voor Vroegtijdig Aanmelden (VVA) en Centraal Aanmelden (CA) er een plek krijgen. Het is de bedoeling dat alle mbo-instellingen lid gaan worden van de coöperatie. Er is voor een coöperatieve opzet gekozen, zodat iedereen meebeslist over de verdere ontwikkeling van collectieve voorzieningen in onze sector. Het lidmaatschap verplicht de deelnemers niet om alle voorzieningen te gebruiken, die bij de coöperatie zijn ondergebracht. Instellingen krijgen binnenkort allemaal een uitnodiging om een lidmaatschapsovereenkomst te tekenen.

Afhandeling aanmelden (AA)

Inmiddels hebben 12 instellingen zich gemeld om mee te denken over een vervolgstap op het traject van centraal aanmelden. Het gaat daarbij om het afwikkelen van aanmelden (AA) en het presenteren van de voortgang van de aanmelding in de studentomgeving van centraal aanmelden (PA).

Op 25 maart is deze groep instellingen bij elkaar geweest om een gezamenlijk ontwerp te maken. In hoofdlijnen gaat die bestaan uit een aantal standaard bouwblokken die in volgorde kunnen worden gezet. Zo ontstaat een workflow, met terugkoppeling naar de presentatieomgeving van de student zelf. Op 10 april gaat de groep verder met een tweede bijeenkomst. Het is nog mogelijk om aan te haken bij dit traject. Dat kan door zich aan te melden bij het secretariaat. Er zijn wel deelnamekosten aan dit traject verbonden.

RIO mbo en vavo

Het jaar van de waarheid voor RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen) is aangebroken. Over een jaar zijn we als het goed is al live! 2018 was het jaar van het opstellen van de functionele en technische specificaties. Dat is gelukt. In 2019 richten we ons op de realisatie en het testen ervan in de systemen.

Bij DUO zijn twee ontwikkelteams aan de slag gegaan. Het ene team richt zich op H2M (=Human to Machine), zeg maar het portaal van het RIO-register, wat geraadpleegd kan worden en voor sommige onderdelen handmatig ingevoerd kan worden. Het andere team richt zich op M2M (=Machine to Machine), dus de koppeling tussen de SIS-en en het RIO-register. Daarnaast zullen de BRON teams en het Verzuim team aanpassingen gaan doorvoeren voor RIO.

Ook de SIS-leveranciers zijn intensief betrokken bij het project. Voor de pakketten Eduarte, Magister, Peoplesoft en Education Online zijn impactanalyses en planningen gemaakt voor de realisatie van de benodigde aanpassingen en die moeten we niet onderschatten. De wijzigingen zitten in de kern van de pakketten en moeten zorgvuldig worden doorgevoerd. Afstemming in de gebruikersgroepen is dan ook onontbeerlijk.

De projectorganisatie organiseert samen met DUO en de leveranciers voor de zomervakantie nog enkele informatiebijeenkomsten over het testen en de implementatie van RIO, aansluitend op de informatiebijeenkomsten en de RIO modelleerdagen die in 2017/2018 hebben plaatsgevonden. Destijds was er nog weinig duidelijk over Aangeboden opleiding, maar inmiddels wel. Aangeboden opleiding vormt, zeker met de komst van Centraal aanmelden, een belangrijk onderdeel van RIO. Een juiste vulling van Aangeboden opleiding is voorwaardelijk voor Centraal aanmelden. Op de komende informatiebijeenkomsten komen dus niet alleen Onderwijsaanbieder en Onderwijslocatie, maar ook Aangeboden opleiding aan bod.

Voor meer informatie zie de RIO pagina op de site en de site https://www.rio-onderwijs.nl/wat-is-rio.

En de winnaar is… Cibap

In 2017 heeft de Regiegroep IBP in het mbo de Awareness Campagne Award ingesteld, voor de beste awareness campagne op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Voor de Award 2019 waren vier genomineerden: Leeuwenborgh, Rijn IJssel, Cibap en mboRijnland. De jury, bestaande uit Helma de Boer (Deltion), Willem Flink (Hoornbeeck) en Fung Yee Poon (Aventus) beoordeelde de campagnes op originaliteit, inhoud en uitvoering. De campagne van Cibap kwam als beste uit de bus. De Award werd uitgereikt door Zadkine; de winnaar van de vorige editie (2017).

Alle inzendingen zijn te bekijken via de (besloten) groepsomgeving van het IBP netwerk.

Aanmelden Masterclass en/of Peergang Bruggen Bouwen

Tijdens de CVI conferentie zijn de leergangen voor i-coaches in het mbo onderwijs gelanceerd. Op basis van de inzichten uit een onderzoek naar de inzet van i-coaches in het mbo zijn twee trajecten ontwikkeld die direct na de zomer worden aangeboden: de Masterclass Bruggen Bouwen en de Peergang voor i-coaches.

De Masterclass heeft betrekking op de organisatie van de i-coach als instrument. Daarbij wordt uitgegaan van de zes succesfactoren die in ons onderzoek naar boven kwamen als cruciaal voor een duurzame inzet van i-coaches. Gedurende drie dagdelen worden deze factoren één voor één doorlopen en wordt een plan van aanpak ontwikkeld voor de eigen instelling.

De Peergang is het meer inhoudelijke traject, gericht op de i-coaches zelf. Dit traject is gebaseerd op de zes rollen die voor de i-coach zijn uitgewerkt: veranderkundige, trainer, coach, adviseur, onderwijskundige en technovator.

Interesse in deelname aan de Masterclass of de Peergang? Lees meer op www.sambo-ict.nl/bruggen-bouwen en meld je aan als belangstellende.

CoP Leren en ict vraagt om input!

De themagroep “werken aan volledig gepersonaliseerd leren” van de CoP wil inventariseren waar binnen Nederland opleidingen volledig gepersonaliseerd leren worden aangeboden en tegen welke belemmeringen op het gebied van kwalificeren, examineren, diplomeren, certificeren en valideren wordt aan gelopen. Deze gegevens worden verzameld en gebundeld. Als je opleidingen kent, horen we het graag via https://www.coplerenenict.nl/aanmelden-school-initiatief/

BCLD

Weet je het nog de BCLD-speler, een omgeving waarbinnen veilig getoetst kan worden op min of meer dezelfde wijze als FACET. Deze techniek hebben we tenslotte in huis. Een aantal instellingen heeft zich ingezet om te testen of het kan werken i.c.m. diverse toetsomgevingen, de resultaten zijn gedeeld.

Op 10 april zijn een aantal instellingen en bedrijven van toetsomgevingen uitgenodigd om samen te bepalen hoe we verder kunnen. Met als belangrijkste doel een eenvoudig te beheren, veilige toetsomgeving te creëren. Na 10 april komen we graag terug op de mogelijke vervolgstappen.

Hackathon Regie op Gegevens (vooraankondiging)

Op 21 t/m 23 juni (vrijdag t/m zondag) vindt een zogenaamde Hackathon plaats van het programma Regie op Gegevens. De focus binnen deze hackathon ligt op de life-events waar dit programma zich op richt; verhuizen, studeren en het overlijden van een dierbare.

Tijdens deze driedaagse worden partijen ondersteund met het ontwikkelen van concepten voor Regie op Gegevens. De winnaar van de hackathon krijgt vanuit het programma Regie op Gegevens de mogelijkheid om het ontwikkelde concept te testen aan de hand van een pilot. Meer informatie over de hackathon is te vinden op https://rog.pleio.nl/.

In aanloop naar de hackathon worden verschillende sessie(s) georganiseerd. Tijdens deze sessies kunnen voorbereidingen worden getroffen voor deelname aan de hackathon. Interesse om één van de community sessies bij te wonen? Mail dan naar regieopgegevens@ictu.nl.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 16 mei 2019.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling en gezamenlijke projecten.